Pedijatarijski i ginekološki pregledi i u selima

PANČEVO, 29. januar 2013. (TV Pančevo) – Od sledećeg meseca ginekolog i pedijatar radiće jednom nedeljno u popodnevnim satima u Kačarevu, Banatskom Novom Selu, Omoljici, Starčevu i Dolovu. Specijalisti će u ovim selima raditi van redovnog radnog vremena u periodu od 16 do 19 sati. Za sprovođenje ovog projekta u gradskom budžetu za 2013. godinu obezbeđeno je 2 i po miliona dinara.

Kako bi se unapredila pedijatrijska i ginekološka zaštita u selima koja su na teritoriji Pančeva, od 18. Februara, pedijatar i ginekolog jednom nedeljno radiće u Kačarevu, Banatskom Novom Selu, Omoljici i Starčevu, dok će u Dolovu raditi samo pedijatar. Specijalisti koji izraze želju za ovom vrstom dodatnog rada, u selima će raditi van svog radnog vremena, po rasporedu koji će napraviti Dom zdravlja.

Na ovaj način biće moguće u samo jednoj nedelji pregledati 100 mališana i 80 žena u naseljenim mestima, što na godišnjem nivou ukupno iznosi 9000 pregleda, 5000 pregleda dece i 4000 ginekoloških pregleda. Realizovanjem ovog projekta Grad će po prvi put napraviti značajan korak napred kada je u pitanju pedijatrijska i ginekološka zaštita u naseljenim mestima, kazao je dr Dušan Malić član Gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Svaki lekar specijalista koji se bude prijavio da učestvuje u ovom projektu biće plaćen 5000 dinara po danu kada bude radio u nekom od ovih sela. Procenjuje se da za 4 sata, koliko traje njihovo radno vreme, mogu pregledati po 20 pacijenata. Na ovaj način biće smanjen i pritisak na Dom zdravlja, gde će se smanjti broj pedijatrijskih i ginekoloških pregleda na godišnjem nivou.

- Ukoliko ne bude dovoljan broj zainteresovanih žena, a ja apelujem da u selima povedu više računa, obzirom da su u porastu rak grlića materice i dojke. Apelujem na sve da dolaze i prijavljuju se. Radno vreme specijalista će biti vidno obeleženo na svakoj ambulanti u koju bude dolazio. Za slučaj da ne bude dovoljan broj, mi ćemo preusmeriti da ginekolog dolazi na dve nedelje, a da opet negde za te iste pare, nekog angažujemo naprimer u Glogonju, pedijatra, dodao je dr Dušan Malić član Gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Za ovaj projekat iz budžeta grada za 2013. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 2 i po miliona dinara. Na ovaj način grad bi trebalo da poboljša situaciju u selima kada je u pitanju ginekološka i pedijatrijska zaštita.