Pavlov: TE-TO u Pančevu - ekološki i ekonomski značaj

PANČEVO, 1. novembar 2017. (TV Pančevo) – Ugovor o izgradnji termoelektrane-toplane u Pančevu, koji je potpisan između kompanija "TE-TO Pančevo" i kineske kompanije "Shanghai Electric Group", ima velike efekte i za grad, kazao je gradonačelnik Saša Pavlov. U prvom redu u oblasti ekologije, dovešće do novog zapošljavanja, a otvara se i mogućnost da se para koja se ne utroši za rad postojenja ponudi gradu kako bi se koristila u daljinskom sistemu grejanja.

Termoelektrana-toplana Pančevo će biti namenjena za proizvodnju električne i toplotne energije od prirodnog gasa. Proizvedena toplotna i električna energija koristiće se za obezbeđenje povećanih potreba Rafinerije nafte Pančevo, ali i Petrohemije, kaže gradonačelnik Saša Pavlov. Preostali deo električne energije biće usmeren u energetski sistem Srbije. Osim što to ima veliki značaj za očuvanje enegretskog sistema Srbije, ima veliki ekološki značaj za Pančevo, kaže Pavlov.

- Od gasa će se proizvoditi električna energija i potrebna para za napajanje pogona. To znači da će iz upotrebe da se izbaci mazut za dobijanje pare kao energenta u ovom pogonima, što je od neprocenjivog značaja sa aspekta ekologije, ali i aspekta ekonomskih rezultata dve fabrike - rekao je Saša Pavlov, gradonačelnik.

Pre potpisivanja ugovora za izgradnju TE-TO u Pančevu započeta je izgradnja i pogona za duboku preradu, gde će se, kada pogon bude izgrađen, priozvoditi kvalitetniji motorni derivati, što će takođe imati uticaja na ekologiju. Izgradnjom ova dva pogona stvaraju se uslovi i za nova zapošljavanja. Grad je ove godine u Akcioni plan zapošljavanja uvrstio i program "NIS prva šansa", po kojem je zaposleno 73 mladih ljudi, koji se obučavaju za rad pogona "Duboka prerada" i TE-TO, kaže Pavlov.

- To nije bilo sve ove godine. Načelno smo se dogovorili da i sledeće, kao i 2019. godine, kada je za poslednji kvartal predviđen završetak radova na ove dve fabrike, kroz program "NIS šansa" obezbedimo još radnih mesta za naše sugrađane - kaže Pavlov.

Primenom savremenih parno-gasnih tehnologija koje će biti ugrađene u TE–TO Pančevo, proizvodiće se ekološki čista energije. Ukupna instalisana električna snaga iznosi 200 MVt, a toplotna 121 Gkal. Gradonačelnik Pavlov najavio je i mogućnost da se viškovi pare koji se proizvedu koriste za grejanje stanova koji su na daljinskom sistemu grejanja.

- Biće ponuđeno gradu po povoljnijim cenama nego što se sada utroši za proizvodnju u daljinskom sistemu. U narednom periodu ćemo uraditi tehnoekonomsku analizu i sagledati mogućnost korišćenja ove energije u sisitemu daljinskog grejanja - ističe Pavlov.

Prema najavama, vrednost izgradnje TE-TO Pančevo je oko 180 miliona evra. Početak izgradnje je planiran za 2. kvartal 2018. godine, a završetak i puštanje u rad TE-TO Pančevo za 4. kvartal 2019. godine.