Pavlov: Investicije se nastavljaju ali bez opterećenja budžeta

PANČEVO, 2. januar 2018. (TV Pančevo) – Tokom 2016. i 2017. godine u gradu je bilo mnogo javnih investicija koje su za cilj imale strateški razvoj grada, kaže gradonačelnik Saša Pavlov. Ono što je urađeno prethodne dve godine, trebalo bi da donese rezultate tokom 2018. godine. najviše se očekuje od prodajne javne svojine i dolaska investitora u Severnu poslovnu zonu. To bi sve trebalo da doprinese povećanju prohoda koji će biti upotrebljeni za dalji razvitak grada, kaže Pavlov.

Štednja na držanom nivou, traži i od lokalnih samouprava da se tako ponašaju. Imajući to u vidu, raspored i realizacija gradskog budžeta tokom 2017. godine bila je dobra, kaže gradonačelnik Saša Pavlov. raspodela budžeta direktno utiče na ambijent u kojem građani žive, radi privreda. Tokom 2016, i 2017. godine bilo je javnih investicija koje su u najvećem obimu provedene kraju.

- 2016. i 2017. godine javne investicije su se odnosile na razmišljanje o tome kako investicijama povećati prihodovnu stranu budžeta. Zato su pravljenje što manje kapilarne investicije. Kada kažem kapilarne, mislim nisu bile rasprostranjene, usmerene na trenutno zadovoljstvo, već strateški razvoj. Završili smo Severnu poslovnu zonu, počeli potamiški kolektor, Dolovo i severna sela dobili su pijaću vodu. Ostalo je još samo Banatsko Novo Selo. To je bio ideal svih generacija da do toga dođemo - rekao je Saša Pavlov gradonačelnik.

Gradska preduzeća rade stabilno, a neka imaju i jasne planove razvoja u kojima će iskoristiti svoje potencijale, kaže Pavlov.

- Imamo stabilan sistem daljinskog grejanja. Higijenu sa jasnim razvojnim planovima u smislu daljeg razvoja. Smatram da ovo preduzeće ima izuzetne elemente da se dalje razvija sve to ide u pravcu koji treba da prihoduje u 2018. godini - objasnio je Pavlov.

Gradski budžet za 2018. godnu usmeren je ka normalnom funkcionisanju grada. Neće biti uzimanja novih kredita, ne zato što grad nema kapaciteta za to već se očekuju prihodi na osnovu ulaganja prethodnih godina.

- Očekujemo prihod od prodaje javne svojine Pančeva. Dolazak investitora u Severnu poslovnu zonu, što nisu mali prohodi. Nastavićemo javne investicije, ali kroz učešće povratnog kapitala. Investicije se nastavljaju ali bez opterećenja budžeta. Nažalost, nismo sproveli sve što je planirano iz kredita. I tu je ostalo oko 500 miliona koji će biti prebačeni a moraju da se iskoriste za investicije do kraja 2018. godine - napomkenuo je gradonačelnik.

Koliko će biti ostvareno prohoda od prodaje javne svojine nije poznato u napred i zato se tokom 2018. godine može očekivati nekoliko rebalansa budžeta, zbog povećavanja prihoda iz realnih sredstva.

- Imajući to u vidu, zadržali smo sve programe, po kojima je Pančevo poznato u Srbiji. Pre svega mislim na socijalne usluge. Pančevo ima široku paletu socijalnih usluga, izdvajamo značajna sredstva i uspeli smo i pored fiskalnih pritisaka da ne smanjujemo socijalna davanja i usluge, već da zadržimo na postojećem nivou. Grad će bez pritisaka da funkcioniše 2018. godine. To treba da predstavlja zadovoljstvo našim sugrađanima kojima želim puno sreće, zdravlja, srećnih momenata. Više momenata sa porodicom i želim da i dalje imaju izraženu ljubav prema svom Gradu, odnosno lokalnoj samoupravi koja sve čini sa im obezbedi život mnogo lakšim i kvalitetnijim - napomenuo je Saša Pavlov gradonačelnik.