Od emocija do činjenica o vojlovačkoj školi

PANČEVO, 2. mart 2015. (TV Pančevo) – U Osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo“ održana je promocija knjige „130 godina škole u Vojlovici“. Autorke knjige Ksenija Carević, Eva Nađ i Snežana Đorđević podatke o početku rada škole 1844. godine našle su u gradskom Arhivu, a delove arhive koja je izgorela u požaru nadoknadile su svojim sećanjima i emocijama. Izdavanje knjige o ovoj jedinstvenoj školi pomogli su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Grad Pančevo.

Promocija knjige „130 godina škole u Vojlovici“ započela je veselom dečjom priredbom najmlađih učenika OŠ „Bratsvo jedinstvo“. Oni su pročitali svoje radove na temu „Moja škola“, a zatim su zapevali.

Današnja škola „Bratstvo jedinstvo“ osnovana je 1884. godine pod imenom Narodna škola „Vojlovica“. Školu danas pohađa oko 400 učenika. U školi je, osim na srpskom, organizovana nastava na mađarskom jeziku i nastava negovanja slovačkog jezika i kulture. Pred zaposlenima u ovoj školi uvek je mnogo izazova kada žele da unaprede svoj obrazovni i vaspitni rad, a jedan od izazova bila je i želja da se uradi monografija škole, koja ima dugu istoriju.

- Ne može se nazvati monografijom jer nema sve što monografija treba da sadrži. Budući da smo imali skromna sredstva, odlučili smo da autori budu naše dve kolegenice koje su bile učenice ove škole – Eva Nađ, koja je ovde završila osnovnu školu i trideset pet godina radila kao učiteljica, koja je ceo život vezana za školu, i Snežana Đorđević, koja je takođe bila đak ove škole i učiteljica je skoro dvadeset godina. Meni je bilo lako da napišem ono čega se svi sećamo - petnaest godina sam u školi. Jedan deo je uradila još jedna naša bivša učenica Dragana Goljevački, sada Lalović, i nešto malo su s ljubavlju pisali naši učenici, rekla je Ksenija Carević, direktorka OŠ „Bratstvo jedinstvo“.

Učiteljica Snežana Đorđević bila je zadužena za pribavljanje podataka iz arhivskih izvora, a kako je deo školske arhive izgoreo u požaru, autorke su to nadoknadile svojim sećanjima i emocijama.

- Ovde sam se školovala. Sa velikom ljubavlju i radošću sam otišla u svet. Nikada nisam mislila da ću se vratiti, bez obzira na to što sam rešila da budem učiteljica. Od prvog dana svog rada sam ovde i dvadeset godina se bavim decom u ovoj školi. Osvrt na svoje detinjstvo, školovanje i rad pretočila sam najbolje što sam mogla, satkavši u to i sve ljude koji su prošli kroz ovu školu za sve ove godine, rekla je Snežana Đorđević, učiteljica.

Za Evu Nađ, rođenu Vojlovčanku i učenicu i učiteljicu ove škole, poziv da učestvuje u pisanju knjige učinio je srećnom.

- Ne mogu da opišem koliko sam srećna. Ova knjiga je moj dragulj, dragučlj Vojlovčana, svih onih koji su prošli kroz ovu školu. Rođena sam u Vojlovici, ovde sam završila osnovnu školu, u Beogradu sam završila Učiteljsku i vratila se. Ovde sam ostala. Emotivno sam vezana za Vojlovicu i od srca sam prihvatila da ono što od mene zavisi pružim, rekla je Eva Nađ, učiteljica i autorka knjige.

Izdavanje knjige „130 godina škole u Vojlovici“ pomogli su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Grad Pančevo.