Obuka zatvorenika za rad - projekat Pančeva i Temišvara

PANČEVO, 8. septembar 2017. (TV Pančevo) – Projekat „Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika“ je prekogranični projekat koji realizuju Okružni zatvor u Pančevu i zatvor u Temišvaru. Projektom je predviđena nabavka opreme za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja, kao i obuka osuđenika za rad. Stečena znanja osuđenici bi mogli da koriste kada izađu na slobodu i postanu korisni članovi društva.

Zatvori u Srbiji i Rumuniji imaju dva važna zadatka - da vrše nadzor nad osuđenicima, ali i da podstiču reintegraciju, kako bi, kada odsluže kaznu, postali korisni članovi društva. Projekat „Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika“ osuđenicima pruža mogućnost da steknu praktična znanja i veštine koje mogu da primene kada izađu na slobodu.

- Cilj projekta je nabavka opreme za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja. Instalacija opreme u novom zatvoru koji se zida na Bavaništanskom putu, obuka osuđenika u radu na sušenju voća, povrća i lekovitog bilja. Nakon obuke osuđenici će stečeno znanje moći da koriste i kada odsluže kaznu i izađu na slobodu da postanu korisni članovi društva - rekao je Dejan Bakić, upravnik Okružnog zatvora Pančevo.

Projekat će biti realizovan u Okružnom zatvoru u Pančevu i sa rumunske strane u zatvoru u Temišvaru. Po 20 osuđenika iz zatvora u Pančevu i Temišvaru tokom teorijskog dela obuke saznaće kako pokrenuti preduzeće, dok će tokom praktičnog dela ovladati opremom za sušenje i pakovanje voća, povrća i lekovitog bilja. Osuđenici će imati mesec dana teorijske i dva meseca praktične obuke.

Nakon završenog projekta oprema ostaje Okružnom zatvoru u Pančevu, koji u proces obuke može da uključi i veći broj osuđenika, kaže Dejan Bakić, upravnik Okružnog zatvora u Pančevu.

- Prvih 5 godina nemamo pravo da komercijalizujemo, prodajemo ono što proizvedemo. Ali to i nije prvenstveno bio plan. Prvenstveni plan je da se proizvode koriste u novom zavodu - kaže Bakić.

Ovo je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji i Rumuniji, a Okružni zatvor u Pančevu je prva ovakva ustanova u Srbiji koja učestvuje u jednom prekograničnom projektu.