Do cigareta već u školi

PANČEVO, 31. januar 2014. (TV Pančevo) – Nacionalni dan bez duvanskog dima, koji se u Srbiji obeležava 31. januara, u Pančevu je protekao uz predavanje lekara iz Preventivnog centra za đake Elektrotehničke škole. Iako postoje slučajevi da su već i srednjoškolci aktivni pušači, tema predavanja je bila preventiva i opasnosti od pasivnog pušenja.

Doktor Goran Simonović, koji je u Preventivnom centru zadužen za rad sa Pančevcima koji žele da ostave duvan, održao je predavanje đacima Elektrotehničke škole o tome koliko je pušenje štetno, bilo da je aktivno ili pasivno. Problem je, međutim, što u Preventivnom centru ne rade sa maloletnim osobama.

- Reč je o odraslim osobama, između 18 i 65 godina starosti. Nažalost, nemamo adekvatnu službu koja će pružati pomoć maloletnim licima kada je reč o bolestima zavisnosti. Ovim akcijama pokušavamo da im pomognemo. Rad se primarno odnosi na porodicu. Roditelji moraju sa njima mnogo da rade, da pričaju, da se uključe, a ne da se to marginalizuje. To može kasnije da izazove velike probleme u njihovom životu, jer je to oblik zavisnosti. To nije društvena forma kroz koju oni na lakši način ulaze u svet odraslih ili ostvaruju normalnu komunikaciju i na neki način razbijaju socijalne barijere. Mogu da se obrate porodici, pre svega. I njihovi nastavnici bi trebalo više da rade na tom planu, a ukoliko se steknu uslovi, mi ćemo izaći u susret i pomoći svim onim zavisnicima kojima je potrebna pomoć na višem nivou, istakao je doktor Goran Simonović iz Preventivnog centra.

Srednjoškolci koji su prisustvovali predavanju kažu da im je ono bilo značajno. Jedan šesnaestogodišnjak sa kojim smo razgovarali i pred našom kamerom je priznao da puši i izjavio da to znaju i njegovi roditelji.

- Borim se. Želim da ostavim pušenje, ali ne mogu. Probao sam uz pomoć roditelja da ostavim, a sada sam saznao sve što me je interesovalo i što nisam mogao na drugom mestu da saznam. Ovo mi je dobrodošlo, kaže ovaj mladić.

Drugi učenik ove škole sa kojim smo razgovarali nije pušač, ali kaže da mu veoma smeta kada boravi u prostoriji gde ima više pušača.

- Smeta mi dim. Ulazi mi u nos i smeta mi. I jakna mi se usmrdi. Roditelji nekada posumnjaju, a ja im kažem da slobodno mogu da provere sve i da me testiraju. Ja sam imun na to. Sklonim se kad neko zapali, sklonim se sa strane dok ne ispuši, kaže drugi učenik Elektrotehničke škole.

Razgovori sa mladima su veoma značajni, kaže doktor Simonović. Jer, čak iako su postali aktivni pušači, nemaju mnogo takozvanog „pušačkog staža“ i mnogo im je lakše da ostave cigarete bez posledica po sopstveno zdravlje.