Nova šansa za inkluziju osuđenika

PANČEVO, 31. maj 2018. (TV Pančevo) – U kaznenom popravnom zavodu u Pančevu, održana je prezentacija IPA projekta prekogranične saradnje "Nova šansa za inkluziju osuđenika", koji realizuju Kazneno-popravni zavodi u Pančevu i Temišvaru. Cilj projekta je da osuđenici obezbede praktična znanja i veštine u oblasti proizvodnje suvog voća ,povrća i lekovitog bilja, i tako započnu posao po izlasku iz zatvora.

Projekat "Nova šansa za inkluziju osuđenika" je prvi ove vrste u Srbiji i Rumuniji, a u pančevačkom KPZ-u obuku su završili dvadeset osuđenika. Na ovaj način se uvećavaju šanse osuđenika da postanu mali poljoprivredni proizvođači, a prema njihovim rečima, obuka im mnogo znači kad budu izašli na slobodu, jer će imati veće šanse da se zaposle.

Projekat povećanje šansu za socijalnu inkluziju osuđenika usvajanjem znanja i veština za proizvodnju i prodaju sušenog lekovitog bilja, voća i povrća rekao je Dejan Bakić-upravnik KPZ Pančevo

Vuk Stanišić, menadžer projektnog tima KPZ Pančevo je istakao da je suština projekta da osuđenici steknu korisna znanja koja mogu da koriste po izlasku na slobodu. Stanišić je prezentovao opremu koja je nabavljena iz sredstava fonda Interreg - IPA Rumunija- Srbija, kao i proizvode koji su proizvedeni od strane osuđenih lica.

Projekat čija je ukupna vrednost oko 210 hiljada evra, finansiran je od strane Evropske unije i država učesnica.