Nagrade za najbolje suvenire Pančeva za Lasla, Palija, Katarinu, Aleksandra i Seada

PANČEVO, 8. novembar 2013. (TV Pančevo) – Treći izbor za suvenir grada, koji organizuje Turistička organizacija Pančeva, doneo je inovativna i kreativna rešenja u svim ponuđenim kategorijama - od tradicionalnog, preko umetničkog, urbanog do multimedijalnog suvenira. Komisija je donela odluku, a večeras su u kafeu „Kupe“ dodeljene i nagrade. Najveća nagrada pobednicima, koji su ovaj put svi iz Pančeva, jeste i to što će njihove ideje biti pretočene u stvarne suvenire. Specijalno priznanje za promociju Pančeva dobio je glumac Miroslav Žužić, a za očuvanje tradicije Slovačko kulturno-umetničko društvo „Đetvan“.

Pančevo je po treći put dobilo najlepše suvenire. Na konkursu koji je organizovala Turistička organizacija Pančeva, večeras u kafeu „Kupe“, nagradu za nabolji tradicionalni suvenir dobio je Laslo Hoscieslavski. Najbolji umetnički suvenir je osmislio Pali Baša, urbani - Katarina Mandić, a multimedijalni, ovaj put video-spot, Sead Bogućanin i Aleksandar Tokin. Laslo Hoscieslavski kaže da su tikve i magistrat bili motivi za njegov tradicionalni suvernir.

- Ovo je moje prvo učešće uopšte na bilo kakvom takmičenju, a i skoro sam počeo da se bavim time. Želja mi je bila da se predstavim i ponudim nešto za šta sam mislio da sada nije u ponudi, kazao je Laslo Hoscieslavski, najbolji tradicionalni suvenir.

Pali Baša, autor najboljeg umetničkog suvenira, kaže da se lako odlučio da svojim suvenirom predstavi jednog od čuvara grada.

- Predstavio sam se prvi put ove godine sa svojim suvenirom. Izradio sam figuru „Florjana“. Smatram da je Florjan veoma značajan za Grad Pančevo, ne samo zbog svog izgleda već i zbog istorijske priče koju nosi, rekao je Pali Baša.

Katarina Mandić iz Tkačko-zanatske radnje „Katarina M“ dobitnica je nagrade za najbolji urbani suvenir. Katarina je odlučila da ove godine napravi interesantan obeleživač za knjigu.

- Napravila sam obeleživač za knjigu. Motiv je kula svetionika. Urađena u kombinaciji kože i čoje na način na koji su se ukrašavali kožusi u Banatu, rekla je Katarina Mandić.

Svi autori su se trudili da prikažu neku od karakteristika Pančeva, a Bogućaninu i Tokinu inspiracija su bili pančevački satovi.

- To je video-spot u trajanju od jednog minuta. Gledali smo da ga prilagodimo savremenim načinima komunikacije, društvenim mrežama i mejlovima. Ja to zovem video-razglednica. Ovoga puta smo se bavili gradskim trgovima i gradskim satovima, što smo upotpunili citatima poznatih ličnosti, a koji su u vezi sa vremenom, kazao je Aleksandar Tokin.

Specijalno priznanje za promociju Pančeva uručeno je glumcu Miroslavu Žužiću Žuletu. Prema Žuletovim rečima, u Pančevu je sve uzbuđujuće.

- Kada su mi pre nekoliko dana saopštili da sam dobio tu nagradu, osetio sam se kao naj-varošanin. Mislio sam: šta to treba da znači, a onda sam sam sabrao svoj život, koji traje 70 godina, a ja se 55 godina staram da lepo govorim o ovom gradu, da pričam o ovom gradu svojim drugarima, prijateljima, o ljudima ovoga Grada, o delima ovoga Grada, gde god se pojavim, rekao je Miroslav Žužić.

Specijalno priznananje „Čuvari tradicije“ za očuvanje tradicije grada dobilo je Slovačko kulturno-prosvetno društvo „Đetvan“, koje postoji skoro 40 godina.

- Specifičnost je to da u Vojlovici živi dosta Mađara i Slovaka, mada je pre živelo i dosta Nemaca, Srba i Rumuna, znači, mnogo nacija, što je specifikum same Vojlovice. Naše Slovačko kulturno-umetničko društvo ima jednu kuću u svom sastavu, a sad će biti završeni i apartmani i, turistički gledano, imamo šta da ponudimo svakom strancu ili nekome drugome ko dođe da vidi Pančevo, rekao je Mihal Spišjak, predsednik Slovačkog Kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“.

Zorana Vladu, direktorka Turističke organizacije Pančeva, kaže da seveniri predstavljaju simbol grada, te su zato veoma važni za turističku promociju.

- Za ovu godinu je karakteristično da je najveći broj radova bio iz Pančeva. Drago mi je što smo posle tri godine uspeli da animiramo veliki broj Pančevaca koji su zaista kreativni. Definitivno možemo da zaključimo da smo svi mi čuvari tradicije. Svi radovi koje smo imali priliku da vidimo i na izložbi povodom Suvenira Grada Pančeva upravo prikazuju deo nasleđa i kreativnosti koju Pančevci na ovaj način iskazuju, kazala je Zorana Vladu, direktorka Turističke organizacije Pančeva.

Jelena Batinić, članica Gradskog veća, prilikom dodele priznanja kazala je da ovi suveniri dokazuju da je Pančevo zaista grad sa dušom.

- Jedna sam od onih koji vole da putuju i da se vrate u svoj grad, grad Pančevo. Želim ovom prilikom da zahvalim ovim umetnicima koji su doživeli Pančevo onakvim kakav on i jeste – kao grad koji ima dušu i koji tu dušu može da prenese na sve one koji dođu, posete ga, odu i žele da se vrate, rekla je Jelena Batinić.

Na konkurs Turističke organizacije Pančeva za najbolji suvenir stiglo je oko 50 radova iz cele Srbije, ali ovaj put su nagrade odneli samo Pančevci. U žiriji su bili Marija Stanojlović, keramičarka, Ivanka Solomunović, istoričarka umetnosti i reditelj Ivan Rakidžić. Pobednički suveniri, kao i svi oni koji su zadovoljili kriterijume žirija, biće u prodaji u prostoriji Turističke organizacije Pančeva.