Najbolje fotografije Pančeva

PANČEVO, 10. mart 2017. (TV Pančevo) – Gradska uprava raspisala je javni poziv za građane da dostave fotografije Pančeva za fotomonografiju koja bi trebalo da bude uradjena do Dana grada. Za ovu namenu iz budžeta je izdvojeno milion i 400 hiljada dinara, a poziv je otvoren do 31. marta.

Poslednji put monografija Pančeva uradjena je 2003. godine povodom 850 godina od kako se Pančevo pominje u pisanim izvorima. Ideja za pravljenje fotomonografije proizišla je iz potrebe da se napravi fond poklona za protokolarne prilike, kaže Dušanka Stepanov, savetnica u Službi protokola Gradske uprave.

- Ona će moći da bude realizovana jedino ako budemo imali dovoljan broj fotografije, tj ukoliko se dovoljan broj naših sugrađana bude odvažio da deo neke svoje kolekcije ustupe za izradu ove publikacije.

Fotografije bi se ustupale Gradu bez novčane naknade , a autori bi bili potpisani i dobili odredjeni broj primeraka publikacije. Za izadu fotomonogradije potrebno je da fotografije budu u boji ili crno – bele, u visokoj rezoluciji.

- Svi oni koji misle da je ovo dobra ideja mogu napraviti jednu selekciju i dostaviti na dvd-u ili cd-u ovde u Gradsku upravu na pisarnici ili direktno u kancelariju protokola.Mi smo mislili da dodatni podsticaj njima bude to da će svaka fotogarfija biti poptisana i da će na kraju svakog slikovnog dela biti priložen indeks autora fotografija o njihovim podacima , tako da je i to jedan od načina da njihov rad bude dostupan svima i da te fotografije imaju neki drugačiji život.

Javni poziv je otvoren do 31. marta, napominje Dušanka Stepanov.

- U zavisnosti od toga ako bude dovoljno fotografija da može da se napravi kvalitetna publikacija onda će se raspisati javna nabavka za dizajn i štampu i po mojoj proceni i trebalo bi do novembra, odnosno Dana grada da se ona i pojavi.

Iz gradskog budžeta za izradu fotomonografije Pančeva izdvojeno je milion i 400 hiljada dinara.