Ministar Đorđević u Pančevu na radionici "Reci ne radu na crno"

PANČEVO, 5. jul 2018. (TV Pančevo) – U okviru projekta Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na "crno" u sedištu Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga organizovana je prva u nizu radionica "Reci ne radu na crno". Radionici su prisustvovali Zoran Đorđević, ministar Ministarstva za rad, zapošljavanje borčka i socijalna pitanja, direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović i načelnica Južnobanatskog okruga Danijela Lončar.

Na radionicama su planirane aktivnosti usmerene na informisanje građana kroz radionice o pravima i obavezama iz zakona koji se tiču radnih odnosa kao i bezbednosti i zdravlja na radu.

O odnosu na prošlu godinu nadzor inspektora je povećan za 30% kako bi se na što efikasniji način borili sa sivom ekonomijom. Zbog činjenice da se u sivoj zoni "obrće" veliki novac i da neformalno zaposleni građani ipak ostvaruju prihode siva ekonomija se prećutno toleriše jer rešava deo socijalnih problema, ističe ministar Đorđević.

U ovoj godini promenjeno je 11 zakona. Veoma važna promena je napravljena u pogledu dužnosti inspektora. Ako inspektor utvrdi da se radi o licu koje je nelegalno zaposleno, on je u mogućnosti da uspostavi ugovor sa tim licem, odnosno izda nalog da se na licu mesta, odnosno odmah sačini ugovor na neodređeno vreme izmedju poslodavca i radnika koji je radio na "crno".

Radionice će biti realizovane na lokalnom nivou, u 10 različitih gradova na teritoriji Republike Srbije u periodu od juna do novembra 2018 godine. Naredna dva grada planirana za sprovođenje radionice su Pirot i Vranje.