Kulturni most između Pančeva i Užica

PANČEVO, 31. januar 2012. (TV Pančevo) – Kulturni most između planine i ravnice – kreiranje lokalnih kulturnih politika kroz saradnju i razmenu Užica i Pančeva, naziv je projekta koje realizuju kulturni poslenici ova dva grada. Projekat, inače, finansira Evropska unija, a u Pančevu je održan drugi susret na kome se razgovaralo o uspostavljanju kulturnog mosta Užica i Pančeva.

- Ideja nam je da razmenimo iskustva u oblasti kulture. Razgovaramo o strategiji planiranja kulturnog razvoja. Razmenjujemo iskustva već dva dana, kaže Nenad Maletin, menadžer iz Pančeva.

- Grad Užice je mali grad, nekada je on bio velegrad u odnosu na sada, jer se prema nezvaničnim podacima u poslednjih 30 godina iz Užica odselilo 60.000 ljudi. Sada kada je ostalo malo duha, postoje mala žarišta koja će se dalje razvijati kaže Zoran Filipović iz Užica.

- Ideja je da Užice i Pančevo razvijaju nove strategije u oblasti kulture. Za razvoj kulturnog života u oba grada, inače postindustrijska, za godinu i po koliko ćemo raditi zajedno možemo uraditi mnogo toga poručuje mr Aleksandar Brkić.

Stručnjaci ističu da je razvoj kulturne saradnje moguć i da će oni učiniti dosta toga da se ova saradnja razvije.

Istaknuto je da postoji više načina za saradnju, a veliki broj mladih ljudi već sarađuje.

- Želja nam je da uključimo sve aktiviste koji su u kulturi i kada sve njih stavite u jednu ravan tako da se može pomeriti saradnja napred istakao je Brkić.

Kulturni radnici iz Užica i Pančeva nastaviće dogovore o daljoj saradnji, koju će kreirati kroz razmenu umetnika i raznih sadržaja iz oblasti kulture u periodu koji je pred nama.