Konkurs za stanove u Čumićevoj početkom 2018.

PANČEVO, 2. novembar 2017. (TV Pančevo) – Gradska stambena agencija završila je građevinsko-zanatske radove na izgradnji višeporodičnog stambenog objekta u Čumićevoj ulici broj 52, kao i radove na sređivanju partera, dvorišta i parkinga.

Višeporodična stambena zgrada u Čumićevoj ulici broj 52 namenjena je programu socijalno dostupnog stanovanja kroz davanje u zakup pod neprofitnim uslovima na određeno vreme. Pravo učešća na konkursu imaju građani Pančeva koji na tržištu ne mogu da obezbede stanove za sebe i članove svog porodičnog domaćinstva. Stanovi se daju u zakup po raspisanom i sprovedenom konkursu koji raspisuje Komisija za davanje u zakup gradskih stanova grada Pančeva. Za raspodelu osam stanova u zgradi JP "Gradska stambena agencija" Pančevo planira raspisivanje konkursa početkom 2018. godine.

- Oslonac za sve kriterijume daje Zakon o stanovanju, odnosno Zakon o socijalnom stanovanju. To je program za davanje u zakup na određeno vreme, do pet godina, svim našim sugrađanima koji žive duže od pet godina na teritoriji grada i potrebno je ispuniti set drugih uslova – da nemaju drugu imovinu upisanu na sebe ili nekog svog člana porodičnog domaćinstva, ali i da imaju dovoljno sredstava da mogu da plaćaju zakupninu koja je neprofitna - rekla je Zdenka Jokić, direktorka Javnog preduzeća Gradska stambena agencija.

Ukupan zakup ne bi trebalo da bude veći od 70 odsto zakupa na tržištu, a cena zakupa će sigurno biti niža za minimum 40 odsto nego stanovi ovakvog tipa i kvaliteta na tržištu u Pančevu.

- U ovoj zgradi ima ukupno osam stanova, od čega je jedan jednosoban, tri su jednoiposobna i ostali su dvoiposobni, pa će biti i različita cena zakupa. Ova zgrada će imati grejanje preko gradske toplane, ima svoj hidrocil, sistem zaštite i mora da ima određenu zakupnu cenu koja može da pokriva dalje održavanje troškova.

Za sugrađane i grad Pančevo zgrada za socijalno stanovanje znači mnogo, smatra gradonačelnik Saša Pavlov. On ističe da je ovo i jasan znak da Grad brine o svojim sugrađanima koji ne mogu na tržišni i ekonomski način da dođu do svog krova nad glavom.

- Ovo je investicija grada Pančeva i Gradske stambene agencije, koja je inače podržana i sa devet miliona od strane Ministarstva za građevinarstvo i infrastrukturu. Zahvaljujem im za deo njihovog učešća u ovom projektu. Dostupan je našim sugrađanima koji ne mogu po ekonomskim i tržišnim uslovima da obezbede krov nad glavom. Ova investicija iznosi ukupno 27 miliona dinara. Većinsko učešće je učešće grada Pančeva preko svog Javnog preduzeća "Gradske stambene agencije", dok je sa devet miliona učestvovalo pomenuto ministarstvo – naveo je Pavlov.

U toku je tehnički pregled objekta i priprema dokumentacije za tehnički prijem i upotrebnu dozvolu zgrade. Nakon dobijanja upotrebne dozvole, Javno preduzeće Gradska stambena agencija izvršiće uknjižbu objekta u Katastru nepokretnosti i osiguranje građevinskog objekta od potencijalne štete. Radove na izgradnji objekta u vrednosti od 27 miliona dinara sa uračunatim PDV-om izvela je građevinska firma GD "Graditelj" a. d. Beograd.