Konkurs za komunalne policajce posle Uskrsa

PANČEVO, 02. april 2010. (TV Pančevo) - Konkurs za komunalne policajce biće raspisan nakon što Gradsko veće usvoji sistematizaciju radnih mesta. Kako je za Televiziju Pančevo izjavio Vojislav Šuša, koordinator Tima za formiranje komunalne policije u Pančevu, usvajanje sistematizacije se očekuje nakon Uskršnjih praznika, nakon čega će biti raspisan konkurs za prijem kandidata.

Zakon o formiranju komunalne policije u gradovima usvojen je 23. januara ove godine i od tada su započete aktivnosti na osnivanju, kazao je Vojislav Šuša, koordinator Tima za formiranje komunalne policije u Pančevu. Od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dobijena je saglasnost za uniformu i oznake koje će nositi komunalni policajci, i čeka se da Gradsko veće usvoji sistematizaciju, kako bi bio raspisan konkurs za kandidate.

- Mi smo od 23. januara, kada je stupio na snagu Zakon o komunalnoj policiji, započeli veliki deo aktivnosti. Trenutno smo došli do usvajanja sistematizacije od strane Gradskog veća. Ja se nadam da će posle Uskršnjih praznika da se to i dogodi. Nakon toga će se raspisati konkurs za komunalne policajce, rekao je za TV Pančevo Vojislav Šuša, koordinator Tima za formiranje Komunalne policije.

Po pravilu koje je propisalo Ministarstvo, u Pančevu će biti 25 komunalnih policajaca, uključujući i rukovodstvo. Za mesto komunalnog policajca moći će da konkurišu svi koji imaju najmanje srednju stručnu spremu i 6 meseci staža, za mesto komunalnog policijskog inspektora tražiće se viša stručna sprema i 1 godina staža, a načelnik i zamenik načelnika ove službe moraće da imaju visoku stručnu spremu i najmanje 5 godina radnog staža. Planirano je da obuku prođe veći broj kandidata od onog broja koji je propisalo Ministarstvo.

- Vrlo je bitno da se zna da svako ko bude kandidat mora da prođe obuku. Mi smo zamislili da to bude negde 20 odsto više ljudi, zbog toga što smatramo da treba da imamo rezervu, ukoliko neko od kandidata i ne položi stručni ispit. Kurs traje 400 sati, odnosno 3 i po meseca od čega je 200 časova praktične nastave. To je dosta zahtevno i radi se po policijskom programu, dodao je Šuša.

Još uvek se ne zna koliko će biti centara gde će kandidati ići na obuku, i ne zna se kako će biti raspoređeni termini. Prve komunalne policajce u Pančevu možemo očekivati krajem septembra ove godine, kazao je Šuša.