Konkurs za izbeglice iz Hrvatske i BiH

PANČEVO, 02. avgust 2017. (TV Pančevo) – Aktuelni konkurs o otkupu seoskih domaćinstava Komesarijata za izbeglice odnosi se na izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na raspolaganju su tri kuće. Za konkurs je izdvojeno milion i dvesta hiljada dinara uz grant od 200.000 dinara, a zainteresovani mogu da se prijave do 4. avgusta.

U okviru Komesarijata za izbeglice svake godine se organizuje veliki broj konkursa. Jedan od njih koji je trenutno aktuelan, odnosi se na izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i otkupu seoskih domaćinstava, kaže Milenko Čučković, gradski većnik zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Radi se o iznosu od milion i dvesta hiljada dinara plus grant od 200 hiljada dinara koji je neophodan nakon kupovine kuće da bi se sredilo i da bi se moglo ući u kuću i za sređivanje prostora dodeljuje se grant u iznosu od 200.000 dinara.

Na raspolaganju su ukupno tri seoska domaćinstva za otkup.

Dve se odnose isključivo na ljude koji su u kolektivnom centru. Kao što je poznato, mi kolektivni centar treba da zatvorimo do jeseni i samim tim da bi to mogli da realizujemo, potrebno je da određen broj ljudi stambeno situiramo i rešimo. Ostaje nam još jedna kuća za ljude koji su u privatnom smeštaju, tako da na određen način smanjujemo izbegličku problematiku što se tiče rešavanja stambenog pitanja.

Ovih dana se očekuje i konkurs koji se odnosi na interno raseljena lica sa Kosova.

On se odnosi na ljude koji mogu da ostvare svoje pravo u dobijanju građevinskog materijala. U avgustu očekujemo isporuku po regionalnom programu stambenog zbrinjavanja. Ukupno 14 porodica treba da dobije građevinski materijal u iznosu do devet hiljada evra, u zavisnosti kako je jedinica za upravljanje projektima Vlade Srbije odredila.

Čučković kaže da je uvek dosta aktivnosti koje se tiču izbegličke i populacije interno raseljenih lica na području Grada Pančeva. Aktuelni konkurs o otkupu seoskih domaćinstava otvoren je do 4. avgusta, tako da svi koji su zainteresovani vrlo brzo moraju da podnesu taj zahtev.