Koko rešiti problem pasa lutalica?

PANČEVO, 21. septembar 2012. (TV Pančevo) – Na inicijativu seoskih mesnih zajednica, u holu Gradske uprave održan je satanak, na kojem je razgovarano o načinima rešenja problema napuštenih pasa. Iz Društva prijatelja životinja „Ljubimci“ ističu da je njihova sterilizacija i vraćanje na ulicu samo prelazno rešenje, a da je suština u stvaranju odgovornih vlasnika.

Problem napuštenih pasa posebno je izražen u selima, kaže član Gradskog veća, Dejan Živanović. Sastanak u Gradskoj upravi organizovan je na inicijativu JKP Higijena, a poziv za učešće u sastanku dobile su sve nadležne inspekcijske službe i nevladine organizacije koje se bave njihovom zaštitom.

- Očekujemo da svi zajedno razgovaramo o tom problemu, a zatim da ga zajedno i rešimo. Psi hoće da napadnu, postoji problem ujeda, a zatim i ljudi koji su ugroženi tuže komunalna preduzeća, pa na sudu moraju da plate odštetu. Želimo da u dogledno vreme sistemski rešimo taj problem, kako ne bismo više dolazili u takvu situaciju, istakao je gradski većnik zadužen za sela, Dejan Živanović.

Grad nekoliko godina unazad pokušava da reši problem napuštenih pasa. Vladimir Delja, član Gradskog veća zadužen za ekologiju kaže da problem dugo nije rešavan onako kako treba. Međutim, za proteklih godinu dana urađeno je više od 200 sterilizacija, što je više nego ranijih godina zajedno.

– Ovaj problem može da se reši za nekoliko godina. Jedini način je primena Zakona o dobrobiti životinja, sterilizacija i mikročipovanje vlasničkih pasa, i njihova kontrola od strane nadležnih službi, ali i kažnjavanje nesavesnih vlasnika. Jer, nesavestan odnos prema psu ne razlikuje se od nesavesnog odnosa prema deci, i kada to shvate i vlasnici, bićemo na dobrom putu. Izdvajanjem iz narednog budžeta, koji mora da prepozna značaj sistemske sterilizacije, i rešavanje ovog problema, na dobrom smo putu da ga i rešimo, rekao je Delja.

Sterilizacija pasa i njihovo vraćanje na ulicu samo je prelazno rešenje, tvrdi Gordana Blitva Robinson iz Društva prijatelja životinja „Ljubimci“. Pančevo je imalo šansu da bude grad koji će biti primer za celu jugoistočnu Evropu, ali smo tu šansu propustili. Međutim, kako kaže Blitva Robinson, nikad nije kasno da se ta situacija popravi.

- Konačno rešenje je da pas koji se nađe na ulici a ima vlasnika, da taj vlasnik bude sankcionisan. Drugo je da štenci koje keruša okoti ne mogu da budu ostavljeni na ulici, pa šta im Bog da, nego da znaju da su oni prepušteni nemilosti. Znači, treba nam odgovoran vlasnik, i da se poštuje Zakon, kontrola rađanja i trajna identifikacija, rekla je Blitva Robinson.

Iako se ponekad čini da ubijanje pasa može da reši problem, to je samo trenutno, istakli su učesnici sastanka u Gradskoj upravi. Odgovoran vlasnik je prva karika u lancu za rešavanje problema, a strogo poštovanje Zakona o dobrobiti životinja i strožije kazne za neodgovorne vlasnike samo su jedan od načina da se dovedemo u red.

Komentari 

 
0 #1 o13 22-09-2012 13:27
Gospodo inspektori napustite udobnost fotelja i idite na teren i pocnite da kaznjavate neodgovorne vlasnike.Ovo se nece resiti iz udobnih kancalarija kao sto se nije resavalo i redovnim odstrelom pasa od strane lovaca.Obavezna,jeftina pa cak i besplatna sterilizacija moze ovaj problem resiti.Treba je samo sprovesti i na rok od nekoliko godina se to moze resiti.
Citiraj