Kazne za neočišćene trotoare od 10 do 60 hiljada dinara

PANČEVO, 11. januar 2017. (TV Pančevo) – Obaveza vlasnika ili korisnika lokala je da očiste sneg sa trotoara ispred kuća, lokala ili zgrada, kaže Boban Đurđev, šef Odeljenja komunalne inspekcije. Inspektori su svakodnevno na terenu i za sada ne pišu kazne za neočišćen sneg, nego izdaju usmene i pismene naloge da se to uradi. Oni koji ne budu postupili po nalogu ili pismenom rešenju inspektora dobiće prekršajne prijave koje nisu male. Kazne za neočišćen sneg se kreću od 10 do 60 hiljada dinara.

Sneg u Pančevu pada od ponedeljka. Od tada komunalna i saobraćajna inspekcija, zajedno sa komunalnom policijom su na terenu i proveravaju stanje u gradu. Da li se građani prdržavaju gradske odluke da je obaveza vlasnika da očisti deo trotoara ispred svojih kuća, lokala ili ulaza u stambene zgrade. Inspektori obilaze grad i tamo gde nije očišćen sneg, prvo usmeno upoznaju vlasnike sa obavezom da čiste sneg. kazne za sada ne pišu, kaže Boban Đurđev, šef Odeljenja komunalne inspekcije

- Prvenstveno obilaskom, upoznajemo ih sa obavezom izričemo usmne naloge, ako ne postupe mi im izdajemo pismeni nalog sa rokom od 2 sata da to urade. najviše problema imamo gde su stara lica, napušteni lokali ili stanovi pa nema ko da očisti. Mi to sabiramo i sve te adrese dostavićemo Higijeni, koja će to kasnije očistiti. Prvo moraju da očiste prioritete – kazao je Boban Đurđev iz Komunalne inspekcije.

Iz komunalne inspekcije podsećaju stanare stambenih zgrada u svim naseljima da i oni imaju obavezu da očiste trotoare ispred svojih zgrada. Da to nije obaveza Higijene.

- Obaveza je i njihova. Kakve su mere. Vrlo jednostavno. Mi ćemo izdavati rešenja, a ako se ne postupi po rešenjima prekršajne naloge – dodao je Boban Đurđev.

Kazne za neočišćen sneg sa trotoara nisu male. Za fizičko lice, ako ne očisti ispred svoje kuće kazna je 10 hilčjada. Ako je u pitanju preduzetnik koji nije očistio ispred lokala, kazna je 30 hiljada. Za pravno lice kazne je 60 hiljada i još 10 hiljada za odgovorno lice. Ukoliko se plati u roku od 8 dana kazna može da se prepolovi. Ipak najbolje je da sami bez opomene, i kazne sami očistite sneg ispred svoje kuće ili lokala.