Katamaran - plovilo za novi pogled na Pančevo

PANČEVO, 12. maj 2017. (TV Pančevo) – Grad Pančevo dobio je novo gradsko turističko plovno vozilo, katamaran, koga je zvanično “krstila” naša mlada plivačica Anja Crevar. Katamaran je dobio ime „Panuka“, a odlukom Grada, poveren je na upravljanje Turističkoj organizaciji Pančeva. Gradonačelnik Saša Pavlov je rekao da mu je drago što će turistička ponuda našeg grada biti proširena na ovaj način.

Brodska praksa je da se prilikom dolaska bilo kakvog plovila na matični vez upriliči i njegov svečan doček. Tradicija je i da plovilo krsti osoba žeskog pola, a kuma našem novom katamaranu je Anja Crevar koja mu je dala ime „Panuka“ .

Novi gradski katamaran „Panuka“ realizovan je kroz projekat „Participativno budžetiranje“ grada Pančeva za 2016. godinu, kada je u sklopu procesa jačanje učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivolu izglasan od strane građana. Gradonačelnik Saša Pavlov rekao je da će ovaj katamaran obogatiti turističku ponudu našeg grada.

Katamaran je poveren na upravljanje Turističkoj organizaciji Pančeva.

Katamaran „Panuka“ može da preveze 12 osoba sa posadom, a plovilo je izgrađeno od aluminijuma i zadovoljava sve tehničke i bezbednosne uslove u plovidbi. Kapetan današnje prve vožnje Mile Mraović, koji je i vlasnik firme koja je izradila ovaj brod, poželeo je svima sretno more.

Koliko Tamiš i Dunav ulepšavaju naš grad najlepše je objasnio i Mika Antić u pesmi “Dunav se uliva u Tamiš”:

“Dunav se uliva u Tamiš Iz svih mora, iz svih okeana, Pančevo - to je kad se vratiš U svoju dušu jednog dana.”