Kapitalne investicije i komunalne usluge u Pančevu

PANČEVO, 3. februar 2018. (TV Pančevo) – Javna i javna komunalna preduzeća su poslovala i posluju stabilno. Započeto je, ali i završeno dosta kapitalnih investicija. Severna sela su priključena na gradski vodovod, čime je rešen višegodišnji problem sa pijaćom vodom, stanovi sugrađana greju se bez problema, grad se redovno čisti.

Završetak radova na priključenju severnih sela na gradsku vodovodnu mrežu, početak izgradnje potamiškog kolektora, fekalna kanalizacija na Kudeljarskom nasipu. Kupovinom polovnih asutobusa na zemni gas podmlađen je vozni park ATP-a, tokom zime stanovi su grejani bez problema. "Zelenilo" je redovno održavalo zelene površine, a "Higijena" je kupila i dva auto-smećara. Ovo su samo neke od investicija koje su sprovedena u komunalnom sektoru, kako bi funkcionisao bez problema, kazao je Mišo Marković, član Gradskog veća zadužen za stambeno-komunalnu oblast.

- Sva JKP preduzeća funkcionisala su stabilno, kako je definisano razvojnim planovima. Poslovanje je bilo stabilno. Zadovoljni smo komunalnim sektorom - rekao je Mišo Marković, član Gradskog veća.

Od 2015. do danas dva puta je Vlada Srbije donosila odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. Broj zaposlenih u javnim i javnim komunalnim preduzećima smanjen je za 164.

- Odluka o maksimalnom broju zaposlenih iz 2015 i 2017. godine, koja je usvojena u avgustu, nije se odrazila na rad javnog komunalnog sektora. U JKP sektoru je broj smanjen za 164 zaposlena, ali to nije imalo uticaja na funkcionisanje komunalnog sektora. Sva preduzeća normalno rade i ispunjavaju svoje obaveze - kaže Marković.

Stabilno poslovanje, uz smanjenje subvencija iz budžeta, očekuje se ove godine od svih komunlanih preduzeća, kaže Marković. Prioritet će biti nastavak i završetak investicija koje su počete 2017. godine, kao što su potamiški kolektor, proširenje Nove deponije i Novog groblja. Ne sme se zaboraviti ni uređenje grada novim zelenim površinama, pa tako "Zelenilo" ima u planu da zasadi više od 3000 sadnica...

- Svi planovi su realni. Odgovorni ljudi vode grad i ta preduzeća i očekujem da ispune sve što je u planu za ovu godinu - navodi Marković.

U komunalnim oblastima u gradu trenutno radi 1481 zaposleni, da li će biti dalje racionalizacije još uvek se ne zna, jer nema smernica Vlade Srbije. Ukoliko ih bude, ispoštovaće se, a to ne bi trebalo da utiče na kvalitet komunalnih usluga, zaključio je Marković.