Kanađani zatvorili manifestaciju "Pančevo-grad igre"

PANČEVO, 13. avgust 2012. (TV Pančevo) – U okviru četvrtog Međunarodnog festivala dečijih folklornih ansambala „Pančevo – grad igre“, na letnjoj pozornici nastupili su dečji ansambli KUD-a „Stanko Paunović“, kao i dečji ansambl „Akademije srpske narodne igre“ iz Toronta.

Festival „Pančevo - grad igre“ otvoren je u petak izložbom dečjih narodnih nošnji u holu Gradske uprave, a nastavljen je koncertima u Narodnoj bašti, „Aviv“-u, kao i na letnjoj pozornici Kulturnog centra. Publika je bila u prilici da vidi bogatstvo folklornog stvaralaštva koje neguje KUD „Stanko Paunović“ i da se upozna sa etno-koreološkim područjem od severa Vojvodine do juga naše zemlje, rekla je Snežana Živković, sekretar KUD-a „Stanko Paunović“.

-Nosilac programa večerašnjeg koncerta je KUD „Stanko Paunović NIS RNP“, i to sa dečjim ansamblom nižih razreda, viših razreda, omladinskim ansamblom, kao i prvim izvođačkim ansamblom, a danas su nam došli veoma dragi gosti iz Toronta i oni će se večeras predstaviti svojim dvema koreografijama, istakla je Snežana Živković, sekretar KUD-a “Stanko Paunović”.

Gosti iz Kanade pripadaju dečjem ansamblu „Akademije srpske narodne igre“, koju je pre osam godina u Torontu osnovao rođeni Pančevac Miroslav Bata Marčetić.

-Evo, posle osam godina brojimo preko 350 članova, podeljenih u šest grupa, i narodni orkestar. Nastupamo širom SAD-a i Kanade i sa vrlo velikim uspehom prezentujemo našu kulturu. Ovo je naš treći ansambl i već su se sprijateljili sa Pančevcima, a nadam se da će i oni njih da ugoste u bliskoj budućnosti, kazao je Mirislav Bata Marčetić.

Saradnja Pančevaca sa ansamblima „Akademije srpske narodne igre“ počela je gostovanjem KUD-a „Stanko Paunović“ u Torontu.

-Posle toga usledila su mnogobrojna gostovanja ansambala pomenute Akademije u Pančevu, tako da smo i mi imali prilike prethodnih godina da ugostimo njihov prvi ansambl, a ove godine prvi put i njihov dečiji ansambl, rekao je Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD-a “Stanko paunović”.

KUD „Stanko Paunović” gostovaće krajem meseca na dva Međunardna folklorna festivala u Rusiji. Nakon toga, sledi nastavak priprema prvog ansambla za Pokrajinsko i Republičko takmičenje uz nadu da će odbraniti1. mesto u državi.