Kako koristiti predpristupne fondove EU?

subvencije 120x100PANČEVO, 30. maj 2012. (TV Pančevo) – U maloj sali Gradske uprave danas je održana radionica na kojoj je predstavnicima javnog i privatnog sektora, kao i predstavnicima nevladinih organizacija sa teritorije Južnog Banata, predstavljeno na koji način mogu da se koriste predpristupni fondovi Evropske unije. Primer dobre prakse predstavili su direktori dve razvojne agencije iz Slovenije.

 

Regionalni centar za Banat organizovao je radionicu na kojoj su gosti iz Slovenije, iz regije Zasavje pokazali primere na koji način treba iskoristiti predpristupne fondove Evropske unije. Ove fondove će u narednom periodu moći da koriste javni i privatni sektor kao i Nevladine organizacije u Srbiji.

- Kroz praktične primere i primer dobre prakse iz ovog regiona imamo priliku da vidimo kako se koriste strukturni evropski fondovi. Ovaj projekat objedinjuje sva tri sektrora, javni gde pre svega mislim na lokalnu samoupravu, privatni sektor kao što su preduzeća, preduzetnici, poljoprivrednici i nevladine organizacije. Sve one institucije koje će moći u narednim godinama da koriste sredstva predpristupnih fondova. Veoma je značajno ova sredstva dobro iskoristili kako bi kasnije adekvatno koristili strukturne projekte. Većina zemalja u našem okruženju niej dobro iskoristila ove mogućnosti, zato su danas sa nama kolege iz Slovenije, zemlje koja je jako dobro iskorislila ove fondove kaže Irena Živković, direktorka RCP Banat.

Na kraju radionice predstavljeni su aktuelni fondovi i pozivi koji su trenutno aktuelni na nacionalnom nivou.