Kada se stiču uslovi za odlazak u penziju?

PANČEVO, 4. avgust 2011. (TV Pančevo) – Zakon o penzijskom osiguranju je doneo određene promene uslova za starosnu penziju kod osiguranika muškaraca i žena. O tome kako i kada osiguranici stiču uslove za starosnu penziju govori Saša Drčelić, direktorka filijale Penzijskog i invalidskog osiguranja u Pančevu.

Trenutno, pravo na starosnu penziju mušakrci mogu da ostvare sa 65 godina života, ali ako imaju i najmanje 15 godina staža. Oni koji u penziju idu na osnova staža, treba da imaju 40 godina osiguranja i najmanje 53 godine i četiri meseca života. Žene trenutno mogu da odu u penziju ako imaju 60 godina i najmanje 15 godina staža. Naravno, penziju mogu da steknu i posle 35 godina rada, ali u tom slučaju moraju da imaju 53 godine. Ali po novom zakonu ovi rokovi će se sve do 2023. godine pomerati.

- S druge strane ove godine je došlo do promene za odlazak u penziju. Novim izmenama muškarci će ići u punu penziju sa 53 godine i četiri meseca života, odnosno 40 godina staža, tako da će 2023. godine uslovi muškarscima za odlazak u penziju iznositi 58 godina života i 40 godina staža osiguranja, dok će za žene 2023. godine uslovi biti 58 godina života i 38 godina života, kaže Saša Drčelić, direktorka filijale PIO u Pančevu.

Kada bude završena primena ovog zakona 2023. godine sa 58 godina će u penziju moći da idu samo oni koji budu imali i puni staž. To će, znači, važiti za muškarce koji će neprestano raditi od 18 godine i za žene koje budu zaposlene od 20 godine. Naravno, u starosnu penziju će moći da se ide sa 60 godina, ali puna penzija se dobija kada se ostvare oba uslova. Prema toma, ako ste možda papir o zaposlenju dobili tek sa 30 godina, što je sve češći slučaj u Srbiji, onda ćete punu penziju imati sa 68 godina ako ste ženskog pola, ili 70 godina ako ste muškaraca.

Koliko će onda takvi slučajevi uživati u penziji, izačunajte sami. Imajte u vidu da je prosečan životni vek muškaraca u srbiji 71 godinu i 1 mesec a žena 76 godina i 6 meseci.

Komentari 

 
+18 #1 02-09-2011 20:38
danas sam upoznala zivahnu gospodju od 80 godina koja je u penziji ravno 30 godina ja imam 56 god i 29godina staza trenutno sam po drugi put postala tehnoloski visak i nalazim se na birou.Pitam se koliko cu ja i da li ci ja uspeti da docekam tu fatalnu penziju i koliko cu je ja koristiti,hvala ovoj drzavi koja brine da moja generacija sto pre napusti ovaj svet jer mi nigde nismo dobrodosli .
Citiraj