Još nepotvrđeni slučaj groznice Zapadnog Nila u pančevačkoj Bolnici

PANČEVO, 17. jun 2014. (TV Pančevo) – U pančevačkoj Bolnici nalazi se jedan pacijent za koga se sumnja da je oboleo od groznice Zapadnog Nila. Ali, da li je stvarno u pitanju ova bolest, znaće se tek nakon analize u Torlaku. Jedini način borbe protiv ove bolesti, koja u nekim slučajevima može dovesti i do smrtnog ishoda jeste uništavanje komaraca.

Prošle godine u Južnobanatskom okrugu od bolesti Zapadnog Nila obolelo je 47 ljudi, a zabeležena su i četiri smrtna slučaja. U Pančevu je bilo 30 obolelih i svi su na kraju bili izlečeni. Po podacima Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, ove godine nije bilo potvrđenih slučajeva obolevanja, ali trenutno na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice leži pacijent za koga za sada postoji sumnja da ima groznicu Zapadnog Nila.

- Trenutno imamo pacijentkinju koja je bolesna od encefalitisa. Materijal smo poslali na Torlak i čekamo rezultat. Nadamo se da neće biti ta bolest, ali po kliničkom toku, mogla bi da bude. Dok ne dobijemo dokaze, ne možemo ništa da kažemo. U 90 odsto slučajeva reč je o lakoj kliničkoj slici ove bolesti, a samo u deset odsto je reč o meningoencefalitisu. Od 10 odsto koji obole, smrtnost je skoro trideset odsto. Bolest može da ostavi psihofizičke polsedice na mentalno i fizičko zdravlje – oduzetost, mentalna retardacija. Na sreću, naši pacijenti su uglavnom uspevali da prežive ovu bolest i da posledice ne ostanu, rekao je dr Moša Marković, infektolog.

Najvažnija je prevencija, naglašava doktor Moša Marković. A pošto ovu bolest prenose komarci, prevencija znači da treba prskati prostorije u kojima boravimo, dok bi nadležni treba da, pre svega, uništavaju larve u prirodi jer se tako jednostavno smanjuje broj prenosilaca ove bolesti.

- Problem je što je to nova bolest i populacija je osetljiva na uzročnika, nemamo kolektivni imunitet, tako da u narednom periodu možemo očekivati još obolelih od laganih, ali i od teških oblika ove bolesti. Zadatak države je da uništava komarce ne samo zbog ove bolesti već i zbog drugih, koje će se pojaviti pošto se klima menja, rekao je dr Moša Marković.

Za groznicu Zapadnog Nila ne postoji konkretan lek. Ona se leči simptomatskom terapijom, to jest saniranjem simptoma groznice, upale mozga i dr. Time se poboljšava stanje organizma obolelog, koji treba da se izbori sa uzročnikom ove bolesti.