JKP "Kombrest" dobilo 240.000 dinara za zamenu prozora

PANČEVO, 6. avgust 2017. (TV Pančevo) – U budžetskom Fondu za zaštitu životne sredine rezervisano je milion i 150 hiljada dinara koji treba da se koriste kao pomoć javno komunalnim preduzećima ili školama, za povećanje energetske efikasnosti. JKP „Kombrest“ iz Banatskog Brestovca, prvi su obratili i dobili 240.000, dinara kako bi zamenili 6 prozora na svojim prostorijama.

Zgrada mesne zajednice u kojoj se nalaze i prostorije JKP „Kombrest“ u Banatskom Brestovcu, građena je 60-tih godina prošlog veka. Kada je zgrada sazidana tada su ugrađeni i prozori, koji stoje i dan danas, kaže Tatjana Cvetanović, direktorka ovog seoskog javnog preduzeća. Posle više od 40 godina korišćenja, prozori su morali da se zamene, ali preduzeće nije imalo svojih sredstava i zato su tražili pomoć iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

- Veoma su dotrajali, stari. Stolarija nije dihtovala kako treba, jako je bilo teško da se ugreje. Čak nismo ni uspevali da ugrejemo prostorije kako treba. Lepili smo prozore, duvalo je sa svih strana i nismo imali finasijskih sredstava i mogućnosti da to regulišemo. zato smo se obratili Gradskom veću. Oni su nam izašli u susret i uspeli mso da zamenimo prozore – kaže Tatjana Cvetanović iz JKP-a „Kombrest“.

U budžetu koji je namenjen zaštiti životne sredine odvojeno je 1.150.000 dinara kao pomoć javno komuunalnim preduzećima i školama za zamenu dotrajale stolarije i izolaciju kako bi se povećala energetska efikasnost, kaže Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine.

- Cilj tog fonda je da se unapredi energetska efikasnost koja predstavlja mere koje je potrebno sprovesti kako bi se manje nergije trošilo i samim tim i manje resursa. To je vrlo bitno kako u zaštiti životne sredine tako i u oblasti održivog razvoja. Za sda iz ovog dela budžeta samo je Banatski Brestovac dobio sredstva tako da za ovaj ostatak mogu da se obrate i ostala JKP i škole – kaže Katarina Banjai, članica Gradskog veća.

JKP „Kombrest“ iz ovog fonda dobio je 240.000 dinara za zamenu šest prozora. Kako kaže Tatjana Cvetanović, majstori su za jedan dan uradili posao.

- Iskoristili smo priliku i da okrečimo. Prostorije sada sasvim drugačije izgledaju. Komfornije su, prijatnije, ostavlja se drugačiji utisak. A da ne pominjem osnovnu prednost promena, a to je energetska efikasnost. sada i na ovim vrućinama uspevamao da održimo pristojne temperature. nadam se da će i tokom zime da to ima efekta – objašnjava Tatjana Cvetanović iz JKP-a „Kombrest“.

U delu budžeta namenjenom za ovu namenu ostalo je nešto više od 900.000 dinara. Sredstva će biti raspoloživa dok se ne utroše, a kako bi zainteresovani dobili ovaj novac potrebno je da se obrate sekretarijatu za zaštitu životne sredine.