Ječam slabo rodio

PANČEVO, 15. jun 2014. (TV Pančevo) – Prvi otkosi ječma pali su u novoseljanskom ataru. S obzirom na male površine pod ječmom, žetva će biti završena za nekoliko dana. Prvi rezultati ukazuju na slab rod, sa čime su zemljoradnici bili upoznati.

Kombajni i traktori su već u njivama sa ječmom, koji nije zastupljen na velikim površinama. Žetva ove žitarice je počela u kovačičkom i pančevačkom ataru. Prvi rezultati ne pokazuju velike prinose, ali to su paori i stručnjaci i očekivali.

- Žetva ječma je počela prošlog petka, 6. juna, kada su pali prvi otkosi koje sam ispratio u Opštini Kovačica. Ječam se polako radi. Naravno, dosta proizvođača nije ulagalo ništa kada je reč o đubrenju, kako u jesen, tako i u prolećnom periodu, tako da u zavisnosti od ulaganja i prinosi su različiti. Prinosi se kreću od 1.200-1.500 kg po jutru do 2.500-2.700 kg, rekao je Bogdan Garalejić, savetodavac.

Među prvima u pančevačkom ataru sa žetvom ječma počeli su Novoseljani.

- Rezultati su očekivani – skromni. Bolesti su odnele veliki deo roda i pored naše upornosti i zaštite. Jednostavno, godina je bila takva da je pogodovala razvoju svih poznatih bolesti, rekao je Zoran Novaković, poljoprivrednik.

- Žetva ječma je počela, prinosi su slabi, cene se ne znaju. Opet ulazimo u „lov u mutnom“, rekao je Dušan Niškanović, poljoprivrednik.

Žetva ječma neće dugo trajati jer su površine pod ječmom male, pa je ovo samo predigra za pravu žetvu – žetvu pšenice.