Jabuka u službi aktivizma

PANČEVO, 13. april 2012. (TV Pančevo) – Meštani Jabuke bili su danas domaćini mladima iz 10 evroskih zemalja, u okviru projekta „Grad u službi aktivizma“. Cilj projekta je da omogući mladima da pokažu šta sve mogu da urade sa svojim veštinama, a u Jabuci su gosti mogli da se upoznaju kako se Uskrs obeležava u Srbiji.

Nevladina organizacija „Balkanska inicijativa za toleranciju“ domaćin je međunarodnog treninga „Kultiurni angažman: grad u službi aktivizma“. Preko trideset mladih umetnika iz Francuske, Slovenije, Italije, Rumunije, Britanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije, prošli su teorijsku i praktičnu obuku o različitim umetničkim formama i javnom prostoru, kojima se može skrenuti pažnja građana na važna društvena pitanja.

- Danas smo doveli učesnike u Pančevo, selo Jabuku, sa idejom da pokažemo kako se proslavlja Uskrs u Srbiji. Želeli smo da uporedimo iskustva i običaje i da uđemo u interakciju sa građanim, a i da sa njima ostvarimo komunikaciju, rekla je Ivana Stanojev koordinator projekta.

Ideja celog projekta je da se pokaže da dijalog o važnim temnama ne mora da se odvija samo na tribinama, u medijima ili iza zatvorenih vrata. Ruše Hasmeta je iz Albanije, prvi put je u Srbiji, i kaže da je obišla mnogo lepih mesta i da sa sobom nosi mnogo lepih uspomena.

- Što se tiče projekta, naučili smo dosta novih stvari. Ima nas četrdesetak, iz raznih zemalja, i sviđa mi se što sam tokom prtojekta mogla da naučim kako da sarađujemo, kako da zajedno stvaramo nove stvari, i na koji način da prevazilazimo eventualne konflikte, kazala je Ruše Hasmeta iz Albanije.

- Jako sam zadovoljna, kako organizacijom, tako i samim projektom. Naučili smo mnogo toga, prevenstveno kako gledati jedan grad iz drugačijeg ugla. Kada imate ovako mnogo učesnika, iz različitih zemalja Evrope, i čujete različita iskustva, shvatite koliko svaki grad može da ponudi nešto posebno, dodala je Dajna Marinković Crna Gora.

Međunarodni trening „Kultiurni angažman: grad u službi aktivizma“, počeo je 9. i tajaće do 17. aprila. U ponedeljak će učesnici projekta na različitim lokalcijama u Beogradu, predstaviti rezultate svog rada. Ceo projekat podržala je i Evropska komisija, krroz program „Mladi u akciji“.