Maketari u čast prvog noćnog leta u Pančevu

PANČEVO, 9. septembar 2013. (TV Pančevo) – Povodom 90 godina od prvog noćnog civilnog leta, koji je obavljen na današnji dan na relaciji Pariz – Pančevo – Bukurešt – Carigrad, večeras je u Klubu ljubitelja železnice na tamiškom keju održana izložba Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“. Posetioci su, osim maketa aviona, mogli da vide vazduhoplovna učila i opremu, kao i knjige i uniforme.

Devedesetogodišnjicu od prvog noćnog civilnog leta u svetu Maketarski klub „Dr Vladimir Aleksić“ obeležio je izložbom na kojoj su posetioci mogli da vide makete aviona, knjige, uniforme i vazduhoplovna učila i opremu. Poseban akcenat organizatori su stavili upravo na maketu aviona koji je obavio prvi noćni civilni let.

- Išli smo tematski, počevši od tog noćnog leta. Izložena je maketa tog aviona. Pošto je to civilni let izložili smo kompletnu JAT-ovu flotu, zatim civilne flote raznih zemalja sveta i na kraju smo izložili i makete aviona našeg vojnog vazduhoplovstva od Prvog svetskog rata pa do današnjih dana, rekao je Aleksandar Stojanović, predsednik Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“.

Osim organizatora svoje radove izložili su i zaljubljenici u vazduhoplovstvo iz maketarskih klubova iz Novog Sada, Čačka i Beograda.

- Ovde smo izložili više maketa iz različitih perioda. To su makete iz Prvog svetskog rata, odnosno iz perioda između dva svetska rata. Imamo i helikoptere koji su leteli u našem vazduhoplovstvu neposredno posle Drugog svetskog rata i u periodu do 2005. godine. Doneli smo i dve makete miga 29, jedan koji je uništen tokom bombardovanja i jedan koji i sada leti u našem vazduhoplovstvu, rekao je Milun Ružić, član Maketarskog kluba „Čačak“.

Maketarski klub „Dr Vladimir Aleksić“ organizuje i školu maketarstva, u kojoj veštinu pravljenja maketa uče i pioniri i kadeti. Najmlađi član ove radionice je Novak Babić. Član je kluba od ove godine, a prvo takmičenje očekuje ga sledeće nedelje u Senti.

- Za sada sam uradio jedan tenk, jedan avion i dve diorame, rekao je Novak Babić.

Na prvi noćni civilni let avion firme Franko Rumen poleteo je iz Pariza u noći između 9. i 10. septembra 1923. godine sa idejom da na krajnju destinaciju – Carigrad stigne pre čuvenog voza „Simplon orijent ekspres“.

Komentari 

 
0 #1 Aleksandar Stojanovi 18-09-2013 20:39
U ime m.k. 'Dr.Vladimir Aleksić' kao i svoje lično, koristim ovu priliku da Vam se zahvalim na korektnom i iscrpnom izveštaju sa izložbe.
U nadi da ćete i dalje pratiti naš rad, i naše uspehe prenositi sugrađanima-hvala.
Aleksandar Stojanović
Citiraj