Izdato oko 1.300 rešenja o ozakonjenju

PANČEVO, 15. jul 2017. (TV Pančevo) – Na teritoriji grada Pančeva do 15. marta popisano je oko 34 hiljade nelegalno izgrađenih objekata. U isto vreme izdato je oko 1.300 rešenja o ozakonjenju. Kako kaže Petar Komnenić, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam, nedeljno se uradi oko 40 predmeta.

Nakon što je 15. marta završen popis nezakonito izgrađenih objekata, građevinska inspekcija, sprovodi postupk kojim se za svaki popisani objekat utvrđuje da li je vidljiv na satelitskom snimku, odnosno da li ispunjava uslove za ozakonjenje, kaže Petar Komnenić, pomoćnik gradonačelnika za urbanizam. Ukoliko objekat ispunjava uslove donosi se rešenje na osnovu kojeg se započinje postupak ozakonjenja. Od početka promene zakona doneto je oko 1300 rešenja o ozakonjenju objekata, kaže Komnenić.

- Mi smo nedavno angažovali nove ljude koji rade na tim poslovima i broj rešenja na nedeljnom nivou je sada oko 40. Ono što ćemo raditi u budućnosti je da taj broj povećamo. Ali za ovaj kratak period ako se uporedi broj donetih rešenja po Zakonu o ozakonjenju i rešenja po nekim ranijim zakonima, mislim da Zakon o ozakonjenju daje dobre rezultate – rekao je Petar Komnenić, pomoćnik gradonačelnika.

Zakon o ozakonjenju objekata doneo je mnogo olakšica i skraćenu proceduru, kaže Komnenić. U odnosu na prethodne Zakone o legalizaciji, potrebno je mnogo manje dokumentacije a i takse su manje, ali i pored toga ima primera da se građani ne odazivaju pozivima Odeljenja za legalizaciju.

- U velikom broju slučajeva dešava se da se uputi nalog za dostavu tehničke dokumentacije i da građani ne postupe po tom nalogu. Postoji i veliki broj predmeta koji su dovedeni do samog kraja, ostalo je da se naplati taksa za ozakonjenje, a građani to nisu još uradili. Tako da bi dinamika rešavanja bila još bolja – pojasnio je Komnenić.

Od 34 hiljade nezakonito izgrađenih objekata u Pančevu, više od 18 hiljada su pomoćni objekti. Kako bi se olakšalo ozakonjenje ovih objekata Ministarstvo građevine, izdalo je uputstvo u kome se kaže da ukoliko na jednoj parceli ima više pomoćnih objekata za ozakonjenje svih se plaća samo jedna taksa od 5000 dinara.

- I u tom smislu pokušavamo da ozakonimo što više objekata, a da vlasnike što manje košta – rekao je Komnenić.

Na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavljena je i baza svih nezakonito izgrađenih objekata. Tu se tačno može videti koliko ima nelegalno izgrađenih objekata u svakoj opštini i gradu. To bi, kako se najavljuje, trebalo da ubrza i olakša proces ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata, kojih je u celoj Srbiji čak više od dva miliona.