Gradska skupština: Prihvaćena ostavka Maje Vitman, Đurica Dolovački direktor "Urbanizma"

PANČEVO, 31. avgust 2017. (TV Pančevo) – Pančevački odbornici bili su danas brzi i efikasni s obzirom da su održali dve sednice Skupštine. Prihvaćena je ostavka Maje Vitman na mesto direktorke pančevačke Direkcije, preduzeća koje se rasformira. Inače Maja Vitman će, kako je nezvanično i najavljeno, preuzeti funkciju gradskog menadžera. Od nekadašnje Direkcije, ostaće JP “Urbanizam” na čijem čelu će biti Đurica Dolovački.

Sednica Skupštine grada zakazana je po hitnom postupku pošto ističe rok za trasformaciju JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Pančeva“. Po Zakonu, preduzeća koja su indirektni korisnici budžeta više ne mogu da postoje. Donešene odluke koje su se našle pred odbornicima su poslednji korak u transformaciji Direkcije.

- JP „Urbanizam“ će da nastavi da za potrebe grada obavlja poslove izrade planske dokumentacije, upravljanje putevima i upravljanje dečjim odmaralištem na Divčibarama. izmene ostalih odluka odnose se na to da ubuduće u sklopu Gradske uprave Sekretarijat za javne nabavke sprovoditi sve javne nabavke na poslovima nisko i visokogradnje. Sekretarijat za imovinu sve poslove vezane za imovinu grada, a ono što je najvažnije novi Sekretarijat za investicije će krenuti da funkcioniše i on će se baviti poslovima koje je obavljala Direkcija - rekao je Aleksandar Stevanović član Gradskog veća.

Odbornik Demokratske stranke, Nikola Ćurčin kazao je da ova stranka neće da opstruiše jednu ovakvu odluku, pošto kako kaže, ne želi da grad plaća kazne.

- Bojim se da će krajnji bilans investicija ove godine pokazati da ono što nismo uradili na vreme, imaće posledice po realizaciju raznih stvari. To tek treba da profunkcioniše, javne nabavke i tako dalje. Bojim se da smo ovu godinu u mnogim stvarima izgubili. ali sledeće godine će valjda biti bolje - rekao je Ćurčin.

Zbog transformacije direkcije ostavku na mesto direktora podnela je Maja Vitman. Odbornici su imenovali Đuricu Dolovačkog, za vršioca dužnosti novog javnog preduzeća “Urbanizam“. Gradonačelnik Saša Pavlov osvrnuo se na rad ove firme koja će uskoro biti trasnformisana. Pavlov je kazao da je Direkcija je bila važno preduzeće za grad, koje je u prethodnom periodu radilo sa nasleđenim problemima, a to su : planska dokumentacija koje nije primenljiva na terenu, kao i sa slabom naplatom naknade za građevinsko zemljište. Prema rečima Saše Pavlov, Maja Vitman i njen tim su u protekle tri godine to promenili.

- Dosta toga je uradila. Uradila je sve ono što je mogla. Ja se nadam. Zato sam rekao da nije smena nego Direkcija se transformiše. neki poslovi Direkcije biće bliži Gradskoj upravi kroz novu reorganizaciju. Nadam se da blizina Gradske uprave će podrazumevati i veću efikasnost. Imajući u vidu trud, veliku energiju Maje Vitman, nadam se da će na svojoj budućoj funkciji, koja će biti odgovorna i koju je zaslužila pokazati isto toliko energije i profesionalnosti i da će neki drugi segmenti u Gradskoj upravi bolje funkcionisati - objasnio je Saša Pavlov gradonačelnik.

Zbog transformacije Direkcije, urađen je i rebalans gradskog budžeta.

Predrag Živković zamenik gradonačelnika: Sve promene koje se vide u budžetu odnose se na prenamene i promene aproprijacije. Pozicije gde se nalaziola Direkcija, formirane su nove pozicije koje se odnose na „Urbanizam“ u nešto manjem iznosu od 117 miliona dinara.

Živković je rekao i da je lokalna samouprava dobila novac od pokrajine i republike koji je sada sastavni deo gradskog budžeta.

Ukupno povećanje primanje u budžet iznosi 28 miliona dinara. Ovaj budžet iznosi 5 milijardi i 925 miliona dinara - rekao je Predrag Živković zamenik gradonačelnika.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i izmene i dopune plana i programa poslovanja za JKP “Kačarevo” iz Kačareva i program poslovanja JKP “Glogonj”, sa finasijskim polanom i programon korišćenja subvencija iz budžeta Grada za 2017. godinu.