Gradska podrška i privatnim vrtićima

PANČEVO, 10. mart 2017. (TV Pančevo) – Gradsko veće usvojilo je i uputilo Skupštini grada na usvajanje predlog Odluke po kojoj će grad i u privatnim predškolskim ustanovama subvencionisati boravak 30-oro dece koja nisu upisana u Predškolsku ustanovu „Dečja radost“ i u vrtićima u naseljenim mestima. Prema odluci Grad bi plaćao 80 odsto, a roditelji 20 odsto cene.

Kako bi se bar delimično smanjile liste čekanja u vrtićima, Gradsko veće usvojilo je i uputilo Skupštini grada predlog Odluke po kojoj bi se subvencionisao boravak dece sa konačne liste čekanja za 2017. godinu, u privatnim vrtićima. Prema ovoj Odluci potrebno je da su roditelji državljani Srbije, da dostave potvrdu da su podneli zahtev u Dečjoj radosti i da dete nisu upisali zbog nedovoljnog kapaciteta, kao i potvrdu iz privatne predškolske ustanove može da upiše dete. Za ovu namenu u budžetu je opredeljeno 8 miliona dinara.

- Najviša moguća cena je 28.265 dinara mesečno po detetu. To je iznos kao i u našim vrtićima. Od toga Grad finansira 80% ekonomske cene, a najviše 22.615 dinara, a roditelji najviše 5650. dinara – rekla je Tatjana Božić članica Gradskog veća.

Grad bi subvencionisao boravak dece u privatnim vrtićima od 01. septembra 2017. do 31. avgusta 2018. godine. Po predlogu odluke subvencionisao bi se boravak najviše 30-toro dece koja budu na konačnoj listi čekanja, bilo da su konkurisali u gradu ili vrtićima po selima, a prema broju i datumu dostavljanja potrebne dokumentacije, odnosno po redosledu podnošenja zahteva u Uslužnom centru Gradske uprave.

- Nismo mogli da postavimo drugačiji kriterijum jer bi deca iz naseljenih mesta bila diskriminisana. Ako bi prihvatili decu sa liste Dečja radosti i uzečli prvih 30, a da se roditelji ne javljaju Uslužnom centru,možda bi diskriminisali decu, jer neko iz naseljenog mesta želi da upiše dete u Pančevo u privatni vrtić – objasnila je Tatjana Božić članica Gradskog veća.

Ovo je samo pilot projekat, a ne konačno rešenje za liste čekanja, kaže gradonačelnik Saša Pavlov. U sledećih mesec dana očekuje se da Vlada Srbije donese novu odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. Od toga zavisi da li će ući u izgradnju novog vrtića na Strelištu, za šta realno postoji potreba, objašnjava Pavlov.

- Nije isplativo ući u takvu investiciju, a ne možete da zaposlite ljude. Ako bude prostora ićićemo u investiciju, a ako ne bude sledeće godine opredelićemo veća sredstva, nakon potrebnog projekta kako bi proširili broj dece i smanjili liste čekanja –istakao je Saša Pavlov gradonačelnik.

Grad će subvencionisati boravak dece samo u ustanovama na teritoriji Grada Pančeva, kaže Tatjana Božić. Prema raspoloživim podacima, trenutno na teritoriji Pančeva nema ni jednog privatnog registovanog vrtića ili predškolske ustanove koja ispunjava zakonske uslove za tu delatnost.