Gradonačelnik Pančeva sa delegacijom iz Kine o privrednoj i saradnji u oblasti kulture

PANČEVO, 12. maj 2017. (TV Pančevo) – Gradonačelnik Saša Pavlov, razgovarao je sa članovima delegacije novoformirane Asocijacije kineskih privrednika Vojvodine i kulturnog instituta narodne republike Kine, „Konfucije Univerziteta“ iz Novog Sada. Razovaralo se o potencijalima privredne saradnje i kako je proširiti. Dogovoreno je da se već od 1. juna nastave razgovori oko Hale u Bagremaru za koju su i dalje zainteresovani kineski privrednici.

Najviše kineskih privrednika u ovom trenutku živi i radi u Pančevu, podatak je Asocijacije kineskih privrednika Vojvodine, koja je formirana krajem prošle godine. Zbog toga je razumljivo što su sa pančevačkim privrednicima inicirali razgovor sa gradonačelnikom. Osnovna tema razgovora bila je privredna saradnja, njeno proširivanje, ali i teme opšte problematike, kaže gradonačelnik Saša Pavlov.

- Od 1. juna dogovoreno je da se nastave razgovori i otvore teme koje do sada nisu realizovane. Saradnja oko lokacije Hale Bagremar, otvaranje boljih uslova poslovanja na lokaciji Buvlje pijace i Zelene pijace. To su samo načelno otvorene teme koje treba da se konkretizuju, zahtevi, a onda i o mogućnosti i jedne i druge strane za neki naredni period – naveo je Saša Pavlov, gradonačelnik.

Kinesku delegaciju činili su i predstavnici Provincije Lišui i Konficije Univerziteta iz Novog Sada, koji je deo kulturnog instituta Narodne republike Kine. Dogovorena je i saradnja na kulturnom polju.

- Kako bi se naši sugrađani, pošto imaju priliku da se svakodnevno susreću sa državljanima Kine, koji ovde posluju, predstavili i kroz druga polja, a ne samo kroz privredu, već i prezentaciju kulture – izjavio je Pavlov.

Novi razgovori sa konkretnim temama mogu se očekivati već od 1. juna, kada bi se, bar prema najavama, moglo razgovarati o Hali u Bagremaru, ali i poboljšanju uslova u kojima kineski privrednici posluju u Pančevu.