Grad ustupio fotonaponski panel Mašinskoj školi

PANČEVO, 3. septembar 2017. (TV Pančevo) – Grad Pančevo, ustupio je Mašinskoj školi na korišćenje fotonaponski panel koji je 2013. godine kao deo donacije dobio grad od provincije Ravena. Ovaj fotonaposnski panel biće korišćen kao nastavno sredstvo kako bi učenici naučili kako se dobija električna energija od sunca, ali i drugih izvora zelene energije.

Fotonaponski panel, koji je grad ustupio na korišćenje Mašinskoj školi, deo je donacije provincije Ravena o okviru projekta SINET iz 2013. godine. Grad je od propvincije Ravena dobio ostrvo za održivi saobraćaj, 3 automobila na električni pogon i 4 bicikla, kaže Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine.

Ovaj fotonaponski panel je pokaznog karaktera. Đaci ove škole imaće priliku da obogate svoje praktično znanje, a i da prošire svoju ekološku svest o značaju očuvanja životne sredine. Obzirom da je Mašinska škola, koja u kontinuitetu realizuje projekte koji su u vezi sa energetskom efikasnošću, mislim da je ovo ustupanje fotonaposnskog panela značajna i opravdan korak za unapređenje njihove edukacije - rekla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća.

Tokom protekle godine na krovu Mašinske škole instalirana je mala elektrana „vetrosol“ koja koristi vetrogenerator i fotonaponske panele za dobijanje elktrične energije. Kako se ovo postorojenje nalazi na krovu škole, učenici ne mogu da se popnu i vide kako to izgleda, kaže Nenad Dojčinović, profesor mašinske grupe predmeta.

Pre nego što budu upoznati sa radom svega toga videće fotonaponski panel ovde. Kroz primer kako se dobija struja i kako se pale ove lampe. Nakon toga doći će do kabineta gde je oprema instalirana sa svim drugim sredstvima i moći će da vide i očitaju gde se troši ta struja - objasnio je Nenad Dojčinović profesor mašinske grupe predmeta.

Mašinska škola u Pančevu je prva započela priču o zelenoj energiji, kaže Milorad Ilić, direktor mašinske škole. Do sada su uradili nekoliko projekata koji su pokazali da se škola odgovorno bavi tom tematikom i da svi u školi shvataju koliko je značajno za decu da ponesu ta znanja, kaže Ilić.

- To je još jedna stvar koja će biti očigledno naastavno sredstvo u školi, a poslužiće i za obuku učenika drugih škola. maročito osnovnih kao i prezentacija na nivou Grada - naveo je Milorad Ilić direktor Mašinske škole.

U Mašinskoj školi su zahvalni Gradu što su im ustupili ovaj fotonaponski panel, kao i da očekuju da će sa Gradom nastaviti saradnju u smeru zelenih energija, zaključio je Ilić.