Formiranje pravnog tima za tužbu protiv NATO-a

PANČEVO, 7. mart 2017. (TV Pančevo) – Na predlog srpske Kraljevske Akademije, a uz blagoslov srpskog patrijarha, u toku je formiranje pravnog tima koji ima zadatak da u ime Srbije sačini tužbu protiv NATO-a i to za materijalnu i nematerijalnu odštetu građana koji su bili lično pogođeni tokom bombardovanja 1999. godine.

Kraljevska Akademija dala je predlog da se oformi tim pravnika koji će pojedinačno zastupati sve građane Srbije koji imaju dokaze da su tokom bombardovanja bili povređeni, bilo usled dejstva osiromašenog uranijuma, kasetnih bombi ili drugog oružja koje je zabranjeno. Tim će predvoditi Srđan Aleksić.

- U naredna tri meseca biće formirana radna grupa, gde ćemo zajedno sa kolegama advokatima i iz Srbije, ali i sveta, pre svega Rusije, Kine, Nemačke, Austrije, Francuske. Javili su nam se advokati, koji bi želelio da nam pomognu, da zajedno formulišemo tužbu. Da sa materijalnim dokazima medicinske struke prikupimo dokaze, i podnesemo tužbu koja će biti neoboriva. Gde ćemo ostvariti nematerijalnu i materijalnu štetu za naše stanovništvo koje trpi posledice osiromašenog uranijuma – rekao je Srđan Aleksić, advokat.

Tužbi koja sriprema protiv NATO-a, pridružiće se i Udruženje boraca rata iz Pančeva, kaže Miodrag Mokan, član Upravnog odbora. Ovo udruženje priključuje se tužbi zbog svega što su građani preživeli tokom 90 dana napada. U to vreme sve tri fabrike Južne industrijske zone više puta su bile bombardovane.

- Pančevo je popravnom mišljenju preživelo genocid. Sam čin genocida, se dogodio kada su u Petrohemiji gađani rezervoari sa hlorom. Mi hoćemo da građani budu što više zaštićeni, jer zaslužujemo da znamo zašto smo morali da trpimo 90 dana – rekao je Miodrag Mokan iz Udruženja boraca rata.

Vazdušni udari NATO snaga počeli su 24. marta 1999. u 19.45 časova krstarećim raketama i avijacijom, na više područja Srbije i Crne Gore, a završeni su potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine. Prema dostupnim podacima , tokom 78 dana i noći bombardovanja, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je 2.500 ljudi, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško je razorena infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture, medijske kuće.