Fabrika vode u Pavlišu

PANČEVO, 18. januar 2018. (TV Pančevo) – Krajem februara, voda iz novoizgrađenje fabrike za preradu vode trebalo bi da stigne do vršačkih domaćinstava. Izgradnjim ovog postrojenja za preradu vode, rešen je višegodišnji problem kvaliteta vode za piće. Postrojenje je kapaciteta oko 300 litara u sekundi i ima dovoljan kapacitet da snabde ispravnom vovom za piće i sela sa teritorije Vršca. Vrednost investicije je oko 6 miliona evra.

Izgradnja fabrike vode u Pavlišu najveća je investicija u Vršcu ne samo po ulaganju već i značaju postrojenja za grad, s obzirom na to da je rešen višegodišnji problem kvaliteta vode za piće, jer su se pojavljivale blago povišene vrednosti mangana i amonijaka. Tretmanom vode iz izvorošta, u ovoj fabrici za preradu vode, Vrščani će u slavinama imati potpuno zdravu vodu.

- Kroz ovo postrojenje, koje je najsavremenije, vršiće se odstranjivanje svih povišenih vrednosti mangana i amonijaka. Postrojenje je trenutno u probnom radu, podešavaju se parametri. Očekujemo da najkasnije do kraja februara potpuno ispravna i kvalitetna voda potekne ka Vršcu - rekao je Nebojša Perić, direktor JKP-a „Drugi oktobar“ Vršac.

Fabrika za preradu vode ima kapacitet od 200 litara u sekundi, i rezervni od još 100 litara. Ovom fabrikom pokriven je celokupni kapacitet izvorišta podzemnih voda. Na taj način zadovoljene će biti potrebe Vršca za pijaćom vodom duži niz godina. Iz ove fabrike vodu će prvo dobiti grad Vršac, Pavliš i Jablanka, što je oko 38 hiljada ljudi, kaže Nataša Biočanin, pomoćnica direktora za vodosnabdevanje.

- U narednih pet godina, planirano da povežemo sva sela od kojih ima smisla i tehničkih mogućnosti i ekonomske opravdanosti. Očekujemo da još desetak sela bude vezano na ovo postojenje i da nemaju nikakav problem sa kvalitetom vode - rekla je Nataša Biočanin, pomoćnik direktora JKP „Drugi oktobar“ Vršac.

Investiciju finansira Komunlano preduzeće "Drugi oktobar" kroz kreditnu liniju sa nemačkom razvojnom bankom. Završenu fabriku za preradu vode posetili su i predstavnici nemačke banke, i Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture.

- Mislim da su prezadovoljni, jer sva tehnologija koja je ovde ugrađena i oprema su na najvišem nivou, što garantuje da će sam proces vodosnabdevanja u Vršcu biti na najvišem nivou - rekao je Nebojša Perić, direktor JKP „Drugi oktobar“ Vršac.

Vrednost fabrike pijaće vode, kraj izvorišta u Pavlišu je šest miliona evra, koji su na osnovi međurdžavog sporazuma Vlade Srbije i Nemačke dobijeni od KfW nemačke razvojne banke. 60% je kredit koje vraća, Javno komunalno preduzeće „2. Oktobar”, a 40 odsto je donacija.