EKSKLUZIVNO: Nemački investitor dolazi u Pančevo. U prvoj fazi novih 540 radnih mesta. Neto minimalna plata 500 evra

PANČEVO, 30. mart 2018. (TV Pančevo) – Gradsko veće usvojilo je Pismo o namerama upućeno Gradonačelniku grada Pančeva koje je uputila nemačka kompanija ZF Friedrichshafen AG. Reč je o obezbeđenju podsticaja za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u Severnoj industrijsko-poslovno-proizvodnoj zoni u Pančevu površine 10,8 hektara s fokusom na I fazu gde će biti izgrađena fabrika auto-delova . U njoj će obezbeđen posao za više od 500 Pančevaca,sa neto, minimalnim primanjima između 450-500 evra.

Petsto četrdeset radnika, sa, neto, minimalnom platom između 450-500 evra,biće zaposleno u okviru prve faze projekta nemačke kompanije ZF, rekao je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov. U Severnoj industrijskoj poslovnoj zoni jula ove godine kompanija nemačka ZF počinje izgradnju fabrike za proizvodnju komponenti iz oblasti auto industrije. Projekat bi se realizovao postupno, pa bi realizacija prve faze bila u periodu od 2019. do 2021. godine.

U poslednjih nekoliko meseci bile su dve strane investicije. Kako je rekao Pavlov prva je austrijska kompanija Egston i sada ZF. Kompanija ZF je između 10 zemalja odlučila da svoje investicije usmeri ka Pančevu, odnosno Severnoj poslovnoj zoni.

Pavlov je govoreći o tome da se ovde njihov posao ne završava, već počinje prisetivši se da su dali obećanje da će se u Severnoj poslovnoj zoni zaposliti najmanje 4000 ljudi. Sa kompanijama Egston i ZF taj broj je već prešao polovinu.

Prema rečima Olivere Subotić, sekretara sekretarijata za privredu i ekonomski razvoj, ukupne investicije za tri godine, kada će biti realizovana prva faza projekta ZF kompanije je 85 miliona evra.

Prema rečima gradonačelnika aktivnosti kompanije ZF, od logističkih do izgradnje sirovinskog sastava za njihovu proizvodnju, biće usmerene ka kompanjama u Pančevu, pa tek prema drugim gradovima u Srbiji. U našem gradu će takođe biti i napravljen Centar istraživačke i razvojne industrije koji će biti prilika za usavršavanje pančevačkih đaka i studenata. Ukoliko projekat prve faze donese kompaniji ZF očekivanje rezultate, uslediće druga i treća faza, kada će biti zaposleno oko 2000 radnika.