Đaci na raspustu do 15. januara

PANČEVO, 9. januar 2013. (TV Pančevo) – Zimski raspust za osnovne i srednje škole u Vojvodini završava se 14. januara. Nakon praznika i odmora, školarci će u utorak, 15. januara krenuti u školu. Psiholozi savetuju da se i u poslednjih nekoliko dana raspusta, učenici odmore pred početak novog polugodišta.

Tokom zimskog raspusta koji traje više od tri nedelje, učenici su imali priliku da praznuju i da se odmore kako im odgovara. Nikola Atanacković, dečiji psiholog kaže da zimski raspust i treba da bude odmor od škole.

- Prošlo je jedno polugodište, deca su bila u školi, taj umor se sastoji i u jednom zasićenju, jednim istim ponavljanjem određenih radnji. Raspusti ne bi trebalo da predstavljaju vreme kada deca treba da nadoknade ono što su u toku prvog polugodišta propustili da nauče. Ukoliko u toku raspusta to budu činili, ukoliko se ovaj raspust svede na to, skoro je sigurno da će polazak u sledeće polugodište deca dočekati nepripremljeno, odnosno ući će isto umorna, zasićena, nemotivisana i sa svim onim stvarima sa kojima su izašli na kraju polugodišta i u tom momentu raspust neće imati svoju svrhu, kaže Nikola Atanacković, dečiji psiholog.

Atanacković naglašava da iskustvo pokazuje da je veći efekat kada je učenik odmoran, motivisan i veseo i kreće u novo polugodište sa puno elana i da je neophodno pronaći pravu meru.

- To ne znači da dete od prvog do poslednjeg dana rapusta ne treba da pročita ni tri slova. S druge strane ne znači ni da treba da ima mnogo obaveza. Nama je 200 stranica knjige najnormalnije, ali na primer, za dete u drugom ili trećem razredu osnovne škole to je previše. Roditelji su ti koji određuju ritam tokom dana. Ne može dete koje ide u niže razrede osnovne škole da tačno isplanira dan, da ustane u tačno određeno vreme, da u tačno određeno vreme uradi nešto ili da uči. Tu je uloga roditelja velika i bitna. Raspust je vreme kada deca moraju da promene aktivnosti i moraju da se odmore i da rade nešto što za vreme škole nisu imali vremena da rade. Dakle, ono što je vrlo bitno je voditi računa o mogućnostima, kapacitetima deteta i roditelji moraju da vode računa o veoma bitnom faktoru, a to je zamor, dodaje Atanacković.

Posle više od tri nedelje odmora, učenici u osnovnim i srednjim školama u Pančevu ponovo će sesti u klupe u utorak, 15. januara.