Čudo od mašine – 3D štampač u Mašinskoj školi

PANČEVO, 11. oktobar 2013. (TV Pančevo) – Mašinska škola u Pančevu je prva srednja škola u Srbiji koja je dobila 3D štampač, i to zahvaljujući donaciji NIS-a. Ali, nije reč o nekom običnom štampaču – to je mašina koja skoro svaku zamisao i nacrt nekog predmeta može da proizvede, a Mašinska škola će uz pomoć ovog 3D štampača najpre proizvesti vetrognerarator, zatim i solarne panele, sa ciljem da se i u Pančevu primene obnovljivi izvori energije.

Projektni tim i učenici Mašinske škole Pančevo pre godinu dana su počeli sa projektovanjem i izradom vetrogeneratora. Međutim, da bi se ovaj vetrogenerator i napravio, bila je neophodna nabavka 3D štampača - mašine koja predstavlja budućnost tehnologije, kazao je Vladimir Božičković, profesor u Mašinskoj školi. Ova mašina omogućava ulazak u nano tehnologiju, odnosno 21. vek.

- Mnogo će nam značiti 3D štampač koji smo dobili. Prvenstveno zato što ćemo moći da radimo određene projekte koje do sada nismo mogli da radimo. Drago nam je što ćemo učenike uputiti u novu tehnologiju koja je na nivou srednjih škola prva u Srbiji. Imaćemo prvu generaciju učenika koji će biti obučeni za rad na 3D štampaču, za koji smatramo da će biti veoma značajna tehnologija u 21. veku, rekao je Vladimir Božičković, profesor.

3D štampač predstavlja tehnologiju koja će imati veliki uticaj na čovečanstvo, kaže Božičković. Ovom mašinom može se napraviti skoro sve. Jednostavno se ubaci nacrt, a može se reći da iz ove mašine izađe gotov proizvod. Neki tipovi su korišćeni i u medicini za štampanje ljudskih organa od matičnih ćelija. Mašina je stigla u školu pre tri nedelje i učenici su već “ištampali”, to jest proizveli neke predmete.

- Nije previše komplikovano za one koji znaju da rade. Lakše je raditi na 3D štampaču, lakše se izrađuju predmeti. Prvo se preko programa na kompjuteru nacrta, a zatim se prebacuje na karticu i izrađuje se predmet, objasnila je Milica Ivanović, učenica.

- Radio sam pripremu za vetrogenerator, koji će se raditi i u originalnoj veličini. Lako je to uraditi. Imamo dobre profesore, brzo smo to napravili. Radimo na času svi zajedno, profesor nam pomaže. Mi mu govorimo svoje ideje i to nam uspeva, kazao je Nikola Gajić, učenik.

Mašina je kupljena iz donacije NIS-a, koji je Pančevu donirao 15 miliona dinara u okviru projekta „Zajednici zajedno” za sport, kulturu, socijalnu zaštitu i obrazovanje. Zato su na prezentaciji 3D štampača u Mašinskoj školi bili i Ivan Kuznjecov, Aleksandar Milović, Borjan Rinkovec i Vojo Krkobabić iz NIS-a, kojima su učenici poklonili maketu vetrogeneratora.

- Ovaj projekat nam je posebno značajan jer je veoma koristan, pre svega za učenike ove škole. I kompaktibilan je sa poslovnim ciljevima naše kompanije, koja je nedavno započela veliki projekat vetroparka i izgradnje vetrogeneratora u blizini Plandišta. Praktično, ovo je svojevrsna teorijska, naučna mala baza za naše investicije koje se događaju u neposrednoj blizini, istakao je Vojo Krkobabić, NIS.

Ono što se radi u Mašinskoj školi je na nivou naučne ustanove, kazao je gradonačelnik Pavle Radanov, koji nije krio oduševljenje mogućnostima 3D štampača.

- Mislim da je ovakva aktivnost Mašinske škole u Pančevu na nivou naučne ustanove. Drago mi je što je ovo prva škola u Srbiji u kojoj se realizuju ovakvi patenti i inovacije. Želim im svu sreću. Grad će uvek podržavati ovakve projekte. Posebno bih hteo da zahvalim NIS-u, bez koga ovakvo nešto ne bi moglo da se realizuje. Izuzetno sam iznenađen današnjom prezentacijom i aktivnostima koje smo videli, rekao je Pavle Radanov, gradonačelnik.

Profesori i učenici Mašinske škole, kažu, do sada su završili 30 odsto posla na izgradnji vetrogeneratora. Novac je već obzebeđen, a vetrogenerator će biti postavljen u dvorištu. Posle toga slede ispitivanja koja bi trebalo da traju godinu dana. Nakon toga, u planu je pravljenje i solarnih panela i termalne pumpe. Cilj im je da istraže i pokažu način na koji bi mogli da se iskoriste obnovljive energije u Pančevu.