Civilna zaštita - preventiva i odbrana

PANČEVO, 1. mart 2018. (TV Pančevo) – Povodom obeležavanja 1. marta, Svetskog dana civilne zaštite, u Gradskoj upravi Pančeva održana je svečana sednica proširenog sastava Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga.

Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga, Danijela Lončar, podsetila je na značaj civilne zaštite u preventivi i odbrani od posledica vanrednih situacija kao što su elementarne nepogode, poplave i veliki požari.

Prema rečima Danijele Lončar, Međunarodni dan civilne zaštite koji se obeležava od 1990. godine je prilika da se ukaže na značaj edukacije i jačanja svesti svih članova društva o neophodnosti edukacije, a posebno kvalitetne saradnje stanovništva, svih lokalnih samouprava i profesionalnih jedinica.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Pančeva, Nenad Kalapiš, podsetio je da, Gradska uprava poslednjih nekoliko godina intenzivno unapređuje kvalitet života građana na svim poljima, te tako i u oblasti civilne zaštite. Kako je naglasio Nenad Kalapiš, najznačajniju ulogu u vanrednim situacijama ima profesionalna jedinica, ali se, s obzirom na sve učestalije vremenske nepogode i vanredne situacije, javila potreba i za angažovanjem dodatnog sistema.

Kako je saradnja sa lokalnim samoupravama, stanovništvom, državnim i privatnim preduzećima mnogo konstruktivnija u poslednjih nekoliko godina, Uprava Pančeva nastoji da u najkraćem roku odgovori potrebama građana te će ove godine biti završena obuka još četiri voda Vojske Srbije. Na taj način unaprediće se sistem civilne zaštite.