Bescementne proteze ponovo u Pančevu

PANČEVO, 10. februar 2010. (TV Pančevo) - Do kraja meseca na ortopedskom odeljenju pančevačke bolnice ponovo će se obavljati ugradnja bescementnih proteza, tako da bolesnici koji čekaju na operaciju kuka više neće morati da putuju u Vrbas kao što je to bilo do sada, najavila je direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje, doktorka Slavica Marinković. Ona je istakla da su pančevački ortopedi koji su izuzetno stručni ponovo dobili mogućnost da rade ove operacije.

Pacijenti koji boluju od raka i neophodna im je zračna terapija upućuju se u Sremsku Kamenicu. Iako imaju organizovan prevoz ovi pacijenti se žale što dugo čekaju. Oni moraju da sačekaju i poslednjeg pacijenta iz Pančeva da završi sa zračenjem jer se vraćaju istim kombi prevozom.

Direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Slavica Marinković rekla je za Televiziju Pančevo da je upoznata sa primedbama pojedinih pacijenata. Ona je objasnila da je republička odluka da se pacijenti upućuju i u druge centre.

- Mnogi negoduju zbog odlaska na lečenje u Kamenicu i Novi Sad umesto u Beograd, ali to je odrađeno da bi se kapaciteti popunili ravnomerno. Odgovorno tvrdim da se ta terapija odvija na najsavremeniji način, našim osiguranicima je dostupnija jer brže stižu na lečenje nego u Beogradu gde se mnogo duže čeka. Znamo da je reč o oboljenjima koji zahtevaju što hitnije lečenje, rekla je Marinković.

Ona je najavila da će do kraja meseca ponovo početi ugradnja bescementnih proteza na ortopedskom odeljenju pančevačke bolnice.

- Ortopedi u pančevačkoj bolnici su zaslužili da ponovo vrše ugradnju ovih proteza jer su dobro radili. Sada treba to ozvaničiti i otpočeti sa operacijama, dodala je Marinković.

Pošto je dr Marinković dugo radila kao šef Internog odeljenja dobro zna u kakvim uslovima borave pacijenti i medicinsko osoblje. Ona je rekla da oseća obavezu i da će se založiti u Pokrajini da se nađe novac i započne rekonstrukcija jer je ovaj deo bolnice u lošem stanju.