69 godina od formiranja 12. vojvođanske brigade

PANČEVO, 8. oktobar 2013. (TV Pančevo) – Pre 69 godina, na današnji dan formirana je 12. vojvođanska brigada. Dva dana posle oslobađanja našeg grada krenuli su i u oslobađanje Beograda, i dalje po Srbiji i drugim krajevima bivše Jugoslavije, gde će borbe trajati sve do polovine maja. Godišnjica je bila prilika da se polaganjem venaca oda počast svim poginulima i da se okupe još živi borici ove brigade. Vence su položili predstavnici Udruženja za negovanje tradicije 12. Vojvođanske udarne brigade, udruženja grada i predstavnici Grada.

U Vojlovici je 8. oktobra 1944. godine bila formirana 12. vojvođanska udarna brigada, pa je godišnjica bila prilika da se polože venci na spomenik ovoj brigadi pored Spomen-doma u Vojlovici.

- 1944. godine kada je nemačka mašinerija počela da gubi osvajačke položaje, pod naletom Crvene Armije, i na prostoru Banata došlo je do sjedinjavanja sa Crvenom Armijom i kretanje za oslobođenje teritorija, rekao je Zoran Kandić, predsednik Udruženja za negovanje tradicije 12. vojvođanske brigade.

Zamenik gradonačlenika Pančeva Saša Pavlov u ime grada odao je počast palim borcima, naglasivši u svom obraćanju koliko je tada bilo bitno suprotstaviti se fašistima, jer zemlja još nije bila oslobođena.

- Nalazimo se ovde gde je pre 69 godina formirana jedna od 15 vojvođanskih brigada, od ljudi koji su bili predstavnici različitih nacionalnih zajednica, ali koji su bili motivisani slobodarskim duhom i koji su želeli da se usprotive fašističkom režimu pod kojim su bili prethodne 4 godine. Sa ovog mesta krenuli su u oslobađanje Beograda, Novog Sada i ostalih krajeva naše zemlje. Mi smo danas ovde da obeležimo ovaj datum i odamo dužno poštovanje i počast poginulim i preminulim borcima.Odajem punu počast preživelim i još uvek živim članovima ove brigade, a onima koji su poginuli i ostavili živote na braniku otadžbine neka im je večna slava, istakao je Saša Pavlov.

Nakon polaganja venca, u Vojlovici je priređen i kraći umetnički program u kojem su učestrvoali učenici Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ i dramski umetnik Miroslav Žužić.