120 miliona od Pokrajine za Severnu poslovnu zonu i potamiški kolektor

PANČEVO, 31. januar 2018. (TV Pančevo) – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore za realizaciju 36 projekata na teritoriji 26 gradova i opština u AP Vojvodini. Ukupna vrednost tih ugovora je 2,3 milijarde dinara, imajući u vidu sredstva koja su obezbedili Pokrajina i lokalne samouprave. U Pančevu će biti realizovana dva projekta, jedan je izgradnja II faze potamiškog kolektora, a drugi se odnosi na završetak izgradnje saobraćajnice u Severnoj poslovnoj zoni. Vrednost ova dva projekta je više od 120 miliona dinara.

Projekti odobreni na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine odnose se na oblasti saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vodosnabdevanja i zaštite vode, predškolskog obrazovanja, razvoja sporta i oblasti energetske efikasnosti.

- Ove godine smo prvi put uradili važnu stvar. Prvog radnog dana u januaru raspisali smo konkurs za dodelu sredstva gradovima i opštinama u Vojvodini. To možda deluje nevažno, ali je od ogromnog značaja, jer smo krajem januara uspeli da se okupimo i pripremimo značajne investicije. Više od 2 milijarde i 300 miliona dinara, imajući u vidu novac od Pokrajinske vlade i novac lokalnih samouprava - rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

Pančevu su odobrena sredstva za završetak saobraćajnice u Severnoj poslovnoj zoni u iznosu od nešto više od 33 miliona, i za II fazu izgradnje potamiškog kolektora, skoro 87 miliona dinara.

- U Pančevu ćemo nastaviti da radimo infrastrukturno opremanje Severne poslovne zone, veliki posao za Pančevo. Zajedničkim snagama uspećemo da u Pančevu obezbedimo veliku industrijsku zonu, za koje postoji interesovanje investitora, ja vam čestitam - kazao je Mirović.

Iako su sredstva za ova dva projekta dobijena na različitim konkursima, nama su oba prtojekta u istoj funkciji, završetak infrastrukturnog opremanja Severne poslone zone. Koristi od izgradnje II faze potamiškog kolektora imaće i građani koji žive u Gornjem gradu i centru, jer II faza podrazumeva izgradnju potamiškog kolektora od Knićanonove ulice do Crvenog magacina, kazao je gradonačelnik Saša Pavlov nakon potpisivanja ugovora.

- Podizanje kapaciteta ove mreže podrazumeva i mogućnost da se u narednim godinama, ili u narednoj godini, dođe do priključenja velikog broja naših sugrađana iz Gornjeg grada, centra, na mrežu fekalne kanalizacije. Tu će dobiti mnogo bolju uslugu, više od 20 hiljada naših sugrađana, što nije ništa manje važno od puštanja u funkciju same Severne poslovne zone - rekao je Saša Pavlov, gradonačelnik.

U poslednje 2 i po godine, Grad Pančevo i Pokrajinska vlada nikada nisu iamli boju saradnju, kaže Pavlov. Pokrajina u Pančevu finansira rekonstrukciju Internog odeljenja, za šta je Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine opredelila 500 miliona dinara.

- Nije samo pričala, već je davala novac. Redovno se prebacuje novac iz budžeta izvođačima i očekuje da će u roku da završe radove. Konačno ćemo da dobijemo Opštu bolnicu onakvu kakvu naši sugrađani zaslužuju. I pored toga, Pančevo je uvaženo, shodno značaju, koji je bio od presudnog značaja. Ove godine je izdvojeno više od 120 miliona dinara i nadamo se da to neće biti sve - rekao je Pavlov.

Radovi na završetku interne saobraćajnice u Severnoj poslovno zoni i II fazi izgradnje potamiškog kolektora mogu da počnu čim se završi procedura javne nabavke, jer sve potrebne dozvole postoje za ove investicije, tako da bi radovi mogli započeti sa novom građevinskom sezonom, zaključio je Pavlov.