Završeni „Dani makedonske kulture“

PANČEVO, 28. septembar 2012. (TV Pančevo) – Završno veče „Dana makedonske kulture“ je održano u Glogonju, tokom kojeg su srpski i makedonski književnici čitali svoja dela. Pored upoznavanja sa poezijom makedonskih i srpskih autora i promocije makedonske kulture, ovom prilikom su biblioteke Domova kulture u Pančevu, Jabuci, Kačarevu i Glogonju postale bogatije za dve stotine novih naslova.

Taktovima poznate makedonske narodne pesme „Biljana platno beleše“ počelo je završno veče Dana makedonske kulture, koje je organizovalo Udruženje Makedonaca „German“ iz Glogonja. Tokom trajanja ove manifestacije književne večeri su održane i u Pančevu, Jabuci i Kačarevu.

- Mnogo nam znači ovaj projekat, jer smo dobili sredstva da organizujemo ovu manifestaciju. Ovo je završni dan manifestacije. Ovo nam mnogo znaci i zbog sela, kako bi ljudi videli da smo spremni i da poštujemo tu tradiciju, rekao je Srećan Krstić, predsednik Udruženja Makedonaca „German“ iz Glogonja.

Gosti na zavšnoj večeri su bili konzul ambasade Makedonije Marjan Jovanovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca, Borče Veličkovski koji su ovom prilikom istakli značaj ove manifestacije za makedonsku zajednicu u Srbiji.

- Ova manifestacija ima desetogodišnju tradiciju, nosi sa sobom ograman doprinos očuvanju kulture, tradicije, jezika, indentitet i posebnost Makedonaca koji žive u Srbiji. Iz tog razloga nam je važno da ovu manifestaciju podrže srpske institucije, za šta im zahvaljujem, ali i od strane makedonske ambasade i Republike Makedonije preko svojih predstavnika u Srbiji, rekao je Marjan Jovanovski, konzul Ambasade Makednije.

- Naša Nacionalna zajednica već deset godina tradicionalno organizuje „Dane makedonske kulture“, koji imaju jedan simboličan naziv „Serbi u pohode“ i ono što je jako interesantno je da od prošle godine ova manifestavcija proglašena za manifestaciju od republičkog i pokrajinskog značaja za Srbiju, što je nama posebno drago. To govori u prilog da mi kao nacionalna zajednica jesmo i bićemo uvažavani i ostvarivaćemo sva ona prava koja nam po zakonu sleduju, kazao je Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca.

Predsednik Mesne zajednice Glogonj, Zoran Arsić je ovom prilikom naglasio da su kontakti, saradnja i sastanci sa makedonskom zajedicom u Glogonju počeli pre godinu dana kada je formirano Udruženje „German“. Arsić je dodao da se nada da će od naredne školske godine i Glogonj imati odelenje koje će učiti na makednoskom jeziku.

Učesnici na zavšnoj književnoj večeri Dana makednoske kulture su, između ostalih bili, Viktor Šećerovski, Radomir Andrić, Miljurko Vukadinović, Mićo Cvijetić, Branislav Veljković i Vukoman Bošković. Ovom prilikom Udruženje književnika Srbije je biblioteci Doma kulture u Glogonju poklonilo oko 200 knjiga makedonskih i srpskih autora.