Više od 800 izvođača na Zonskoj smotri muzičko-folklornog stvaralaštva

PANČEVO, 8. maj 2017. (TV Pančevo) – U Kulturnom centru u Pančevu, održana je 56. Zonska smotra muzičko folklornog stvaralaštva dece Južnog Banata. Na smotri je učestvovalo više od 800 izvođača, a najbolji ansambli će se plasirati na Pokrajinsko takmičenje, 14. maja u Bačkoj Topoli. Organizator Zonske smotre je Kulturno prosvetna zajednica Pančevo, a takmičenje je finansijski podržao Grad.

Na ovogodišnjoj Zonskoj smotri muzičko folklornog stvaralaštva dece Južnog Banata, predstavila su se najbolja kulturno umetnička društva i grupe iz Alibunara, Kovina, Plandišta, Kovačice, Vršca i Pančeva. Predsednik Kulturno prosvetne zajednice Stojan Boškov, istakao je da se kroz ovo takmičenje vidi kvalitet i rad folklornih ansambala i horova.

- Ovde se vide pojedinačni i ukupni dometi pojedinih grupa, domova kulture, KUD, kao i pojedinaca u kategoriji koreografisanog folklora. Smotra je značajna kako zbog tradicije, tako zbog društvenog, vaspitnog i pedagoškog rada sa mladima, rekao je Stojan Boškov, predsednik Kulturno-prosvetne zajednice.

Boškov je objasnio da su umeće i kvalitet, uslov za plasman na sledeći nivo takmičenja.

- Ovo je manifestacija sa jedinstvenim sistemom na nivou Republike. Sve učesnike ocenjuje jedinstvena stručna komisija Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, koja po jedinstvenim kriterijumima bira najspremnije i najbolje iz Južnog Banata, objašnjava Boškov.

Pozitivne ocene će najuspešnijim društvima obezbediti prolaz na viši rang takmičenja, odnosno pokrajinsku smotru 14. maja u Bačkoj Topoli.