Veliki broj kulturnih dešavanja u 2018. godini

PANČEVO, 21. januar 2018. (TV Pančevo) – O kulturnim dešavanjima koja očekuju Pančevce, manifestacijama po kojima je naš grad prepoznatiljiv i rekonstrukciji objekata poput Narodnog muzeja i Doma omladine za RTV Pančevo govorio je član Gradskog veća zadužen za kulturu Nemanja Rotar.

2018. godine Pančevce očekuju manifestacije, koje su i do sad privlačile mnogo pažnje u zemlji i regionu, i po kojima je naš grad prepoznatljiv. Član Gradskog veća zadužen za kulturu Nemanja Rotar u prvi plan stavlja Bijenale umetnosti.

- To je manifestacija koja traje više od tri decenije i počela je kao Izložba jugoslovenske skulpture davnih osamdesetih da bi do danas prerasla u međunarodnu manifestaciju. Pre svega uvek smo imali umetnike iz regiona. Imali smo zanimljive teme, nekad i provokativne u odnosu na društvenu situaciju u kojoj se nalazimo – izjavio je Nemanja Rotar.

Rotar ističe da će se ove godine održati Dečije bijenale, Etno festival, Festival klasične muzike i Džez festival, koji je odavno prestao da bude lokalna manifestacija i postao izuzetno važan kulturni događaj za Srbiji.

- Jedan od najznačijnijih festivala u ovoj zemlji i regionu, gledajući prema pisanju strane štampe. Uspeli smo tu manifestaciju da izdignemo na jedan evropski i svetski nivo. Dolaze najprestižniji džez muzičari iz celog sveta. Prošle godine je to bio saksofonista Lovano, koji je prvo ime u svetu džeza prema pisanju najeminentnijih džez magazina, koji prate. Kao i uvek očekuju nas programi za mlade u Domu omladine. Od redovnih koncerata i tribina, ove godine uvodimo i pozorište za tinejdžere, tako da će svakog meseca biti jedna predstava za taj uzrast, a to im je nedostajalo, bar su tako mladi rekli. To je povezano sa našom akcijom “Kultura na poklon” – istakao je Rotar.

Pored ovih, glavnih, biće održan niz manjih manifestacija u samom gradu, ali i u naseljenim mestima. Ono što je važno jeste da će zgrada Narodnog muzeja u Pančevu biti potpuno rekonstruisana, odobrena sredstva za radove u tri etape iznose 500 miliona dinara. Takođe će biti izvršeni radovi na sanaciji drugog sprata Doma omladine, prvi put posle 40 godina.

- Sada nam predstoji borba za obezbeđivanje sredstava. Pokušaćemo da dobijemo deo sredstava na konkursu “Gradovi u fokusu”, deo sredstava je od Grada, deo od Pokrajine i pokušaćemo da nađemo partnera i napravimo prekograničnu saradnju i da iz IPA fondova obezbedimo sredstva za sanaciju muzeja – rekao je Rotar.

Posle dugog niza godina planirano je da Pančevo ponovo dobije svoj tamburaški orkestar, kao i da se obnovi gradski duvački orkestar i gradski hor. Kulturni centar Pančeva dobiće digitalni projektor, vredan sedam miliona dinara, koji će moći da prikazuje sve filmove koji su na svetskom tržištu, i to će biti prvi Kultuirni centar u Srbiji koji će imati takvu vrstu opreme.