Tradicionalna Svetosavska akademija

PANČEVO, 27. januar 2018. (TV Pančevo) – U Kulturnom centru tradicionalno je održana Svetosavska akademija. Organizari su Uspenska crkva, Grad Pančevo i Kulturni centar.

Uz opuštajuće note duhovne muzike, besedovanje profesor doktor Radomira Popovića, recitatora Relje Milića, muziku i pesmu Kulturno umetničkog društva "Stanko Paunović NIS Rafinerije nafte Pančevo, održana je još jedna Svetosavska akademija. Organizatori su Uspenska crkva, Grad Pančevo i Kulturni centar, rekao je protojerej stavrofor Radoslav Milanović.

Savu je sa petnaest godina otac postavio za humskog župana, no tu ostaje manje od godinu dana. Sa 16 godina odlazi na Svetu Goru (u današnjoj Grčkoj) i postaje monah 1191. Savi će se pridružiti i njegov otac Stefan Nemanja (1196), koji je u međuvremenu abdicirao u korist srednjeg sina Stefana. Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon ubrzo umire. Uz prisećanje ko je bio Sveti Sava otac MIlanović kaže da je ovj datum itekako bitan za srpski narod.

Vernici SPC danas su proslavili Savindan, praznik posvećen utemeljitelju srpske verzije pravoslavlja i prosvetitelju Svetom Savi, koji se odrekao svetovnog bogatstva i moći ali ipak stekao legendarnu slavu.