Tradicija i običaji u Gradskoj upravi

PANČEVO, 7. novembar 2017. (TV Pančevo) – Izložbom pod nazivom „Pismo i tadicija natpisa na etnografskim predmetima“ otvoren je 17. put manifestacija „Etno glas“. U holu Gradske uprave izloženo je 40 predmeta iz zbirke KUD Stanko Paunović, NIS Rafinerija nafte Pančevo. Manifestacija „Etno glas“, predstavlja susrete izvornih pevačkih i igračkih grupa. U narednih 6 dana, odnosno do 12 novembra, publika će moći da čuje i vidi nastupe pevačkih i folklornih grupa iz zemlje i inostranstva.

Obeležavanje Dana grada Pančeva, počelo je otvaranjem sedamnaeste po redu manifestacije „Etno glas“. Manifestacija „Etno glas“, jedna je od manifestacija po kojoj je Pančevo brendirano na kulturnoj mapi, jer baštini tradiciju, izvorno pevanje, običaje, i kulturu kazao je gradonačelnik Saša Pavlov, otvarajući manifestaciju.

- Veliki značaj je što ovakva manifestacija međunarodnog karaktera, neguje i voklanu tradiciju nekih drugih naroda, ali i za nas je jako bitna jer narod bez istorije nije narod, baštini tariciju srpskog naroda. Što baštini običaje, izvorno pevanje, čijom zaslugom je tradicija naroda održana - kazao je Saša Pavlov gradonačelnik.

Sedamnaesta po redu manifestacija „Etno glas“ otvorena je izložbom „Pisma i tadicija natpisa na etnografskim predmetima“. Izloženo je 40 predmeta iz zbirke KUD „Stanko Paunović, NIS rafinerija nafte Pančevo“.

- Odabrani su predmeti na kojima se nalaze natpisi. Uglavnom godina izrade, inicijali ili ime vlasnika. Ovo je prva aktivnost u okviru ovog festivala „Etno glas“ koji traje 6 dana - rekao je Dejan Trifunović organizator manifestacije „Etno glas“:.

Tokom manifestacije „Etno glas“ biće održane etnološko-likovne i etnomuzikološke radionice. Glavni program je u u subotu i nedelju. U subotu 11. novembra u Domu vojske u Pančevu, biće održan koncert igračkih grupa, kaže Trifunović.

- U okviru igračkog programa moći će da pogledaju nastupe folklornih ansambala iz Slovenije, Švajcarske, republike Srpske i Pančeva. Grupe će se predstaviti raznovrsnim programom koji će pokriti celokupni srpski etnički prostor - dodao je Trifunović.

U nedelju, 12. novembra, u Dvorani Apolo, od 17 sati, biće predstavljena knjiga „Pevanje iz vika“, autora Dimitrija Golemovića, a od 18 sati je koncert pevačkih grupa.

- Što se tiče pevačkog koncerta, to je završni program „Etno glasa“ i biće održana u nedelju. U okviru tog programa biće predstavlčjene pevačke grupe iz raznih krajeva naše zemlje. Grupe će izvesti pesme krajeva iz kojih dolaze i biće to prikaz razliičitih načina pevanja. Mislim da će biti vrlo interesantno - objasnio je Trifunović.

Organizatori manifestacije „Etno glas“ su KUD „Stanko Paunović, NIS Rafinerija nafte Pančevo“ i Dom omladine, a održavanje manifestacije pomogli su grad Pančevo i Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.