„Tamburatorijum" na Čardaku

PANČEVO, 14. jul 2017. (TV Pančevo) – Održana je prva Internacionalna tamburaška radionica na Čardaku, koju organizuje Tamburaški centar „Tamburatorijum" Pančevo. Radionica je imala solistički, kamerni i orkestarski segment, a učesnici će prirediti završni koncert 15. jula u Narodnoj bašti, sa početkom u 18 sati.

Tridesetoro zainteresovanih iz zemlje i inostranstva usvajalo je znanja o sviranju na tamburi. Boravak na Čardaku i šestočasovna proba doprinela je da učesnici razmenjuju znanja i da napornim radom pred koncert zvuče kao jedan.

- Druženje je uvek dobro, uvek se nauči nešto novo. Znači mi ovo, naravno, ja sam početnik, tako da mi svako iskustvo dobro dođe - izjavio je Mihailo Marijanović iz Pančeva.

- Sviram bas prim i mnogo volim da sviram. To radim već četiri godine, ima uspeha i padova, a druženje je ovde sjajno – rekla je Aleksandra Petrović iz Vrbasa.

- S obzirom na to da se učesnici pre boravka na Čardaku nisu poznavali i došli su sa različitim znanjem, najteži deo bio je čitanje nota - rekao je Nemanja Čabarkapa.

- Uvek može bolje, mi smo odabrali takav repertoar da je nekome težak, a nekome lak, pošto je različit nivo njihovog znanja - rekla je Marijana Marki, profesor tambure.

Cilj ove radionice je da okupi i edukuje mlade tamburaše, a samim tim i da se objedini zvuk tambure, rekao je Budimir Stojanović, predsednik "Tamburatorijuma".

- Mlađi su odličan materijal da se oblikuju i prihvate način rada i metodiku koja će objediniti tamburaški zvuk, ujednačenost je krajnji cilj. Želim da edukujem decu u saradnji sa kolegama i da napravimo krug koji će napraviti evropsku tamburu.

Završni koncert mladih tamburaša kao kruna napornog rada je 15. jula u pančevačkoj Narodnoj bašti, sa početkom u 18 sati.