Skoro pola veka "Tinerecee" u Vojvodini

PANČEVO, 13. novembar 2017. (TV Pančevo) – U amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače "Mihajlo Palov" u Vršcu, svečano je obeležena 45. godišnjica rumunske štampe za omladinu u Vojvodini i 45. godišnjica časopisa "Tinerecea". Ovaj časopis je jedini te vrste u Srbiji, a namenjen je mladima u zemlji i inostranstvu. Povodom ovog jubileja okupilo se mnogo zvanica i gostiju, među kojima i predstavnici rumunskog konzulata u Vršcu.

Časopis "Tinerecea" je osnovan 1972. godine, jer je postojala potreba da mladi imaju magazin na rumunskom jeziku, gde bi pisali o svojim interesovanjima i problemima. Naziv časopisa je od osnivanja do 1995.godine bio Tribuna Tineretuli.

- Tokom 45 godina naš časopis je uspeo da prevlada sve poteškoće, kako bi postao slobodan. Časopis je namenjen mladima koji čitaju rumunski jezik, pre svega iz Vojvodine, ali i šire. Redakcija časopisa je mala, ali ponosni smo na veliki broj saradnika iz gotovo svih gradova i sela gde ima rumuna. Ubeđeni smo da će časopis da opstane još mnogo mnogo godina - rekao je Niku Čobanu, direktor N.I.U. "Libertatea".

Niku Čobanu, direktor Novinarsko-izdavačke ustanove "Libertatea" istakao je da je časopis nekada bio prevashodno glas omladinskih organizacija, dok se danas insistira na tome da mladi bez predrasuda kažu šta misle.

- Mladi imaju pravo na sopstvenu viziju kao i na svoj svet. Mi možemo i želimo da ih podržavamo, i to i radimo. Časopis treba da bude otvoren za sve koncepte kako bi imao kontinuitet.

U okviru obeležavanja jubileja, dodeljene su i nagrade književnog konkursa, kao i zahvalnice saradnicima i prijateljima koji su doprineli izdavanju časopisa. U muzičkom delu programa učestvovale su Anelia i Anisia Babuc.