Salon umetnosti

PANČEVO, 25. novembar 2010. (TV Pančevo) – U Galeriji savremene umetnosti otvoren je Salon umetnosti 2010 izložbom akvarela dvadesetak umetnika. Postavkom "Akvarel na početku novog veka" obeležen je međunarodni dan akvarela, 23. novembar, i samim tim predstavljena jedna od najstarijih likovnih tehnika. Salon umetnosti biće otvoren do 8. decembra.

Ovogodišnji Salon umetnosti posvećen je akvarelu - jednoj od najstarijih likovnih tehnika. Povod je obeležavanje međunarodnog dana akvarela - 23. novembar. U Galeriji savremene umetnosti predstavljeni su radovi preko 20 pančevačkih i vojvođanskih likovnih stvaralaca.

- Dan akvarela se slavi 23. novembra i to je povod da se osvrnemo na ovu tehniku koja već duže vreme stoji na marginama savremenih trendova, ali i dalje nosi svoj kvalitet i prepoznata je od strane mnogih umetnika što možete videti u velikom broju autora i radova koji su ovde izloženi kaže Snežana Ćuruvija, urednik likovnog programa u Kulturnom centru.

Autor izložbe i selektor Salona umetnosti je Pal Dečov.

- Salon Pančeva je trebalo malo da se promeni i mislim da je to podstaklo ove ljude da dođu i pogledaju izložbu s obzirom da je drugačiji nego prethodnih godina. Neću da osporavam ranije Salone, ali treba da se vidi i ovaj oblik stvaralaštva i ovi umetnici koji to sigurno rade veoma iskreno i zdušno rekao je za TV Pančevo Pal Dečov, selektor Salona umetnosti.

Izložbu je otvorila Nada Berkuljan član Gradskog veća.

- Želim Vam da uživate u ovoj predivnoj izložbi. S obzirom da je posvećena akvarelu koji za mene predstavlja jednu od tehnika koje na najlepši način iskazuju osećanja, a pre svega osećanja nežnosti rekla je Nada Berkuljan.

Salon umetnosti je revijalna izložba vizuelne umetnosti koja se ranije održavala u oktobru mesecu.

- Salon umetnosti postoji od 1972. godine i jedna je od najstarijih gradskih manifestacija kada je likovna umetnost u pitanju i menjao je do sada svoju koncepciju. Nastao je po ugledu na Beogradski salon umetnosti. Trudimo dse da ispratimo savremene tendencije, da prikaže aktuelnu scenu i da ugosti što više umetnika dodala je Ćuruvija.

Prvu nagradu ovogodišnjeg Salona umetnosti dobio je Dragoslav Husar, dok je drugu nagradu dobio Zdravko Mandić. Salon umetnosti 2010 biće otvoren u Galeriji savremene umetnosti do srede, 8. decembra.