Radovan Đerić dobitnik grand prija za film „Braća iz Banata“

PANČEVO, 6. avgust 2018. (TV Pančevo) – Ovog vikenda u Omoljici održan je 48. Festival amaterskog filma, ŽISEL i 46. Salon umetničke fotografije. Nabolji film je „Braća iz Banata“, Radovana Đerića, koji je dobio gran pri festivala. Publika je u dve večeri imala priliku da pogleda filmove autora iz zemlje i inostranstva koji se bave temom sela.

Ovogodišnji Žisel obeležio je veliki broj mladih i novih autora, koji su pokušali na najbolji način da predstave život sela. Najbolji film je film „Braća iz Banata“, autora Radovana Đerića, kome ovo nije prva nagrada na ovom prestižnom festivalu.

Član žirija, reditelj Miroslav Bata Petrović, ističe da su se na festivalu pojavili novi autori.

Etnografski muzejm iz Beograda i ove godine dodelio je nagradu za najbolji amaterski film na temu tradicinalni život sela, dok je Etnološko – antropološko društvo Srbije dodelilo nagradu za najbolji antropološki pristup filmu na temu život sela.

Na salonu umetničke fotografije bilo je prijavljeno 504 fotografije od 74 autora, dok je oko 100 izloženo. Milan Živković, majstor fotografije kaže da su posetioci imali priliku da pogledaju neke nove priče o selu.

Organizator festivala, Dom kulture iz Omojice i ove godine ugostio je veliki broj ljubitelja amaterskog filma i fotografije, kao i učenike iz zemlje i inostranstva.

&feature=youtu.be

Pored grand prija dodeljeni su i zlatni, srebrni i bronzani suncokret za film, kao i nagrade za najbolju režiju i upotrebu zvuka u filmu. Nagrade su dodeljene i za najbolju kolekciju fotografija i za najbolju pojedinačnu fotografiju.