Radionica "Pozdrav Japanu" u Narodnom muzeju

PANČEVO, 9. jul 2017. (TV Pančevo) – U bašti Narodnog Muzeja, organizovana je radionica slikanja i crtanja, na kojoj su slikari Vojkan Morar i japanac Kacumi Cuđi prikazali čari slikarstva. Tema radionice bila je „Pozdrav Japanu“, a prisutni su slikali različita obeležja vezana za tu državu. Na radionici je bio prisutan veliki broj mladih i starijih sugrađana.

U atmosferi tradicionalne Japanske muzike u Narodnom muzeju, učesnici radionice bili su veoma inspirativni, a savete su potražili od pančevačkog slikara Vojkana Morara i japanskog slikara Kacumija Suđija. Slikali su na temu „Pozdrav Japanu“, a kako kažu, ideje su došle same od sebe.

- Gost je izuzetan, nenametljiv je. Njegovom izložbom smo videli novi pristup razmišljanja o njegovom načinu izražavanja. Posmatrala sam njegove radove i došla do zaključka da ima vrlo jednostavan način razmišljanja - rekla je sugrađanka.

- Pitala sam ga za savet, ali on je specifičan, radi posebnom tehnikom. Samo nam je nešto objasnio: za njega treba puno vremena, a mi radimo onako kako znamo - kazala je Pančevka.

- Radim pastele, jedan drvored koji me asocira na drvored koji sam video u banji. Trudim se da to prikažem na ovoj slici. Ovde je divan ambijent, dobro je društvo i dosta smo naučili od oba domaćina. Jedno divno iskustvo - izjavio je sugrađanin.

Prema rečima slikara Vojkana Morara, imali su i dečiju radionicu na kojoj je prisustvovalo oko 40 mladih slikara.

-Pokušali smo da napravimo pozdrav Japanu i japanskoj deci, pošto smo u januaru imali, u jednoj školi u Tokiju, radionicu sa temom „Pozdrav Srbiji“. Ovde su izloženi radovi dece iz Japana, a u septembru ili malo kasnije, napravićemo - izjavio je Vojkan Morar.

U planu je da radovi starijih sugrađana budu izloženi u Domu za stata lica u Tokiju.